Metsä on liikuttavan lähellä

Vuokatista löytyy monipuolisia reittejä vaellukseen, retkeilyyn ja maastopyöräilyyn

Metsä on liikuttavan lähellä Vuokatti

Metsä on liikuttavan lähellä

Vuokatissa metsä on aina liikuttavan lähellä – etsitpä sitten omaa rauhaa majesteetillisissa maisemissa, perheystävällistä patikkapolkua tai pidempää vaellusreittiä. Lyhyen automatkan päässä olevat kansallispuistot kutsuvat uusille poluille, ja Vuokatin vaaroille pääset yleensä heti majapaikkasi ovelta.

Jylhä Hiidenportti kutsuu

Hiidenportin kansallispuistoon on vain 50 kilometriä Vuokatista. Sen rotkolta aukeavat mykistävät maisemat Korpi-Kainuun saloseudun sydämeen ja mustiin nevarantaisiin lampiin. Kansallispuiston metsät ovat keskimäärin 100–150-vuotiaita, lähes luonnontilaisia mänty- ja kuusimetsiä. Kansallispuiston sydän on jylhä rotko, joka kuuluu koko maakunnan huomattavimpiin luonnonnähtävyyksiin. Jyrkät kallioseinämät ovat paikoin jopa 20 metriä korkeita. Puistoon on opasteet Kuhmon ja Sotkamon välisen eteläpuolen tien (kantatie 76) varresta. Rotkolle on matkaa vain noin 1,3 kilometriä Palolammen pysäköinti- ja opastuspaikalta.

Tiilikkajärvi tutuksi vaikka melomalla

Tiilikkajärven kansallispuistossa, 75 kilometrin päässä Vuokatista, retkeilijää odottavat upeat vesimaisemat ja rannat, joita voi ihailla vaikka virkistävällä melontareissulla. Tiilikanjärven kuuluisin hiekkaranta on Venäjänhiekka, jonka nimi ei ole sattuma: Täyssinän rauhan (vuonna 1595) rajanvedosta jäi Tiilikkajärveen muistoksi kivi, johon on hakattu Ruotsin ja Venäjän merkkeinä kruunu ja risti. Tiilikkajärven rannoilla, harjuilla, tuoksuvilla tupasvillaisilla soilla ja metsien huminassa voit rentoutua ja rauhoittua. 

Monien polkujen Vuokatti

Vuokatissakin riittää hienoja luontokohteita, ja reittejä on kaikentasoisille patikoijille. Metsä alkaa lähes jokaiselta takapihalta, joten luontoon lähteminen ei voisi olla helpompaa. Lyhyemmällä retkellä suunnaksi kannattaa ottaa kävelyretki Vuokatinvaaran tai Naapurinvaaran näköalapaikoille. Vaarojen laelta aukeaa hengästyttävän upea näköala yli Kainuun. Naapurinvaaralta löytyy myös lintutorni, josta on mahdollista bongata jopa 50 eri lintulajia. Pidemmän hetken metsän siimeksessä voi viettää Sapporo tai Eino Leino -poluilla, jotka kiertävät Vuokatinvaaran metsissä noin 10 kilometrin lenkit.

Kainuusta löytyy Riviera

Kainuun Rivierana tunnettu Hiukan uimaranta on yksi Suomen kauneimmista hiekkarannoista ja koko perheen retkikohde. Sapsojärven ranta on matala ja pohja miellyttävä. Alueella on rantalentopallokenttiä ja kauempana harjujen katveessa tenniskenttä. Lisäksi uimarannalta lähtee pururatoja ja luontopolku.

Pöllyvaaran maisemat tutuiksi

Vähän matkan päässä Vuokatista, Pöllyvaaralla kelpaa patikoida, sauvakävellä tai vaikka maastopyöräillä. Pöllyvaaran pysäköintialueelta on helppo lähteä reitille, joka kulkee aina Lukkarinnurmeen asti.

Vuokatin reitit löydät täältä.