Maastohiihto

Kuvassa mies hiihtää perinteisellä tyylillä metsämaisemassa

Vuokatissa hiihtokausi alkaa jo lokakuussa!

Vuokatti on maastohiihtäjän paratiisi, sillä täällä harrastaminen on tehty yksinkertaiseksi kaiken tasoisille hiihtäjille. Vuokatin ja Sotkamon alueen ladut tarjoavat sopivia maastoja aina helpoista nautiskelureiteistä haasteita tarjoaviin kisalatuihin. Joka vuosi lokakuun puolivälissä aukeava ensilumenlatu mahdollistaa poikkeuksellisen pitkän hiihtokauden – meillä kun latuja riittää aina huhtikuulle saakka!

Latuverkosto

Vuokatista löytyy maastohiihtäjiä palvelevaa latuverkostoa yhteensä 190 kilometrin edestä. Ladut kunnostetaan joka vuosi Olympic Training Center -vaatimusten mukaisesti sekä perinteisen että vapaan hiihtotyyleille, mikä takaa huipputason ladut sekä harrastajia, nautiskelijoita kuin kilpahiihtäjiä palvelemaan.

Valaistua latua Vuokatissa on 32 kilometriä. Valot syttyvät aikaisin aamulla ja sammuvat myöhään illalla. Mikäli pakkasta on -20 astetta tai enemmän, valoja ei sytytetä. Vuokatin laduista niin ala- kuin ylämaaston reitit lähtevät Vuokatti Areenan pysäköintialueelta, ja Katinkullan puolen reitit lähtevät pääosin Katinkullan pihapiiristä. Katinkullasta Vuokatin urheiluopistolle kulkeva yhdyslatu linkittää latuverkostot toisiinsa.

Vuokatin ylämaaston ladut, eli Vuokatinvaaroille suuntautuvat ladut, ovat vaativissa vaaramaisemissa kulkevia reittejä, joissa korkeuserot ovat suuria, jopa 165 metriä. Ylämaaston laduista on valittavissa 5-30 kilometrin verran retkireittejä ja kisalatuja. Latuverkoston varrella lepohetkiä tarjoaa nuotiopaikat, kodat ja latukahvila.

Alamaaston ladut taas kulkevat pääasiassa kumpuilevassa kangasmaastossa, jossa korkeuserot eivät ole suuria, mutta jyrkempiäkin mäkiä löytyy. Mäkihyppytornin viereisessä hiihtomaassa hiot tekniikat kuntoon, ja nautit vauhdin hurmasta laskien mäkeä joko suksilla tai muilla mäenlaskuvälineillä.

Vuokatista on myös mahdollista hiihtää aina Sotkamon kirkonkylälle asti. Tämä nautiskelureitti yhdistää Vuokatin ja Sotkamon latuverkostot ja se kulkee läpi Leivolankylän kauniiden mäntykankaiden, yhtyen lopulta Hiukan jääladuille. Keväällä kannattaa suunnata Vuokatissa Katinkullan puoleisille aurinkoladuille, jotka kulkevat enimmäkseen järven jäällä.

Latujen reaaliaikaisen kunnostustilanteen näet Fluentista.

Maastohiihtoreitit