Hae sivustolta

Vastuullinen Vuokatti

vastuullisuus ilmakuvaa vuokatin vesistöistä.

Vastuullisuudesta puhutaan paljon, mutta me Vuokatissa haluamme pelkän puheen sijaan myös tehdä vastuullisia asioita. Vuokatin matkailualueen vahvuus on monipuolinen luonto sen neljässä eri vuodenajassa ja näiden neljän vuodenajan pysyminen vaatii konkreettisia tekoja. Tässä muutama käytännön esimerkki matkailualueemme yritysten vastuullisista teoista.

Break Sokos Hotel Vuokatti

Break Sokos Hotel Vuokatti käyttää 100 % uudistuvaa energiaa. Hotellissa on panostettu kierrättämiseen ja kierrätysastioita on sekä käytävillä että hotellihuoneissa. Asiakkaita kannustetaan säästämään vettä ja sähköä huoneissa ja liikkumista varten suositellaan hotellin vuokrapyöriä tai julkista liikennettä. Hotellin pihalla on latauspisteitä sähköautoille.

Kainuuravintola Kippo on erikoistunut paikalliseen ruokaan ja myös aamiaisella suositaan paikallisia raaka-aineita. Break Sokos Hotel Vuokatti on Vuokatin alueen ensimmäinen Sustainable Travel Finland-sertifikaatin saanut yritys, jonka lisäksi hotellilla on myös Green Key -sertifikaatti.

Vuokatinrinteet

Vuokatinrinteet ovat sähkön käytön osalta hiilineutraaleja, sillä he käyttävät 100 % uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua sähköä. Rinteiden lumetukseen käytetään järvivettä, josta valtaosa palautuu takaisin vesistöön lumien sulaessa. Käytettyjä vuokraamovälineitä myydään kuluttajille, näin vuokraamokalusto pysyy hyväkuntoisena ja käytetyt välineet tuovat iloa ostajilleen vielä pitkään. Vuokraamosta ostetut välineet voi myös vaihtaa uusiin välirahalla, kun välineiden päivittämisen tarvetta tulee.

Asiakkaille on käytössä sähköautojen latauspiste Pohjois- ja Länsirinteiden ala-asemilla. Vuokatinrinteiden hiihtokoululla on käytössään Suomen kattavin soveltavan alppihiihdon välineistö, mikä tarkoittaa laskettelun ilon mahdollistamista kaikille fyysisistä rajoitteista huolimatta. Vuokatinrinteet sai STF-sertifikaatin kesällä 2023.

laskettelija, violetti hetki vaaramaisemissa. Vuokatti harrasteet.

Vuokatin Aateli

Vuokatin Aateli käyttää rakennusautomaatiota, jonka avulla he seuraavat ja säätävät mm. mökkien lämpötiloja ja valaistuksia ja kohteen ollessa tyhjillään, huonelämpötilaa lasketaan. Valaistuksessa on käytössä suurimmaksi osaksi led-valoja ja kaikkiin kohteisiin päivitetään uusinnan yhteydessä ledit. Hotel Aateli Hillside lämpiää maalämmöllä, samoin hotellin käyttövesi. Kaikissa Vuokatin Aatelin mökeissä on vettä säästävät hanat ja suihkut ja mökkiasiakkailla on mahdollista lajitella jätteet jätetoimijan mahdollistamiin lajikkeisiin.

Hotel Aateli Hillsidessa on sähköauton latauspiste asiakkaita varten. Vuokatin Aateli suosii paikallisia toimittajia esim. huonekaluhankintojen osalta ja Ravintola Ainoa hyödyntää tuotteissaan pitkälti paikallisia raaka-aineiden toimittajia. Vuokatin Aateli on aloittanut STF-polulla etenemisen tavoitteena STF-sertifikaatin saaminen.

vastuullisuus vuokatti kuva kesäisestä ilta-auringosta järvenrannalla

Hotelli Kalevala

Ravintola Kantelettaressa suositaan lähiruokaa, mm. vihanneksia ja kanamunia ostetaan paikallisilta toimijoilta ja kalaa viereisestä järvestä. Kahvi sekä tee ovat vaihtuneet luomutuotteiksi eikä keittiössä käytetä liha-, kala- tai äyriäistuotteita, jotka ovat peräisin uhanalaisista tai suojelluista kannoista tai lajeista. Hotellissa vieraita innostetaan säästämään ympäristöä valinnoillaan mm. sähkön ja veden kulutuksessa huoneissa. Tyhjistä tiloista lasketaan lämpöjä ja muutetaan ilmanvaihdon asetuksia hiljaisina aikoina energian säästämiseksi.

Hotelli Kalevalassa kohdellaan kaikkia vieraita sekä henkilökuntaa tasa-arvoisesti kunnioituksella ja osa henkilökunnasta on osallistunut We Speak Gay -sateenkaarikoulutukseen, joka kannustaa yrityksiä monimuotoisuuteen. Hotelli Kalevalalla on STF- sekä Green Key -sertifikaatit.

Lentiiran Lomakylä

Lentiiran Lomakylässä kiinnitetään huomiota energiankäyttöön arjessa. Ilmalämpöpumput ja leivinuuni keventävät sähkölämmityskuormaa ja sisälämpötiloja säädellään. Valaistuksia vaihdetaan ledeiksi joka uusinnan yhteydessä. Saunaa lämmitetään vain tilauksesta ja siellä käytetään pestäviä peflettejä kertakäyttöisten sijaan. Jätteiden lajittelua on laajennettu merkittävästi ja yrityksen oman kierrätyksen lisäksi on luotu lajittelumahdollisuus myös majoitusasiakkaille (bio, metalli, muovi, lasi ja kartonki).

Ruokapalveluita tarjotaan vain tilauksesta ja menussa suositaan lähiruokaa: riista, järvikala sekä lohi ovat oman kylän tuotantoa mukaan lukien sienet ja marjat sesongin mukaan. Hinnoittelulla kannustetaan pidempiin viipymiin ja ensisijaisesti suositaan lihasvoimin tehtäviä retkiä. Lentiiran Lomakylä on saanut STF-sertifikaatin vuonna 2023.

vastuullisuus vuokatti syksyn ruskassa usva vuokatinvaaralla

Tavoitteena STF-destinaatio

Olemme sitoutuneet kehittämään ja edistämään kestävää matkailua ja Vuokatin alueen tavoitteena on olla STF-merkin saanut matkailukohde vuoden 2025 aikana. Tämä edellyttää alueen matkailuyritysten vastuulliseen toimintaan sitoutumista, jonka lisäksi vähintään 51% kansainvälistä matkailutoimintaa tekevistä yrityksistä tulee olla läpikäynyt STF-polun ja saanut merkin.

Miksi? Kuluttajien ja potentiaalisten työntekijöiden tietoisuus lisääntyy kaiken aikaa, minkä vuoksi yritykset eivät voi enää jäädä pois tästä junasta.

Täältä voit lukea lisää Vastuullisesta matkailusta Kainuussa.