Hae sivustolta

Vuokatissa hiihtoloma on kunnon lumirieha

Tekemistä riittää joka makuun ja tunnelmaan – rentouttavaa oleskelua unohtamatta

Vuokatissa hiihtoloma on kunnon lumirieha – Talvilajien kirjoa hohtavilla hangilla

Miltä kuulostaisi lumikenkäretki vaaran huipulle, laskettelua ja hiihtoa upeissa maisemissa, moottorikelkkasafari tai rekiretki husky-valjakolla lumiseen erämaahan, entä pulahdus avantoon? Kaikkea tätä ja paljon enemmän on tarjolla Vuokatissa, jossa lumisesonki kestää pitkälle kevääseen saakka.

Vauhdin hurmaa lumisessa erämaassa

Vuokatti on ehdoton aktiiviliikkujan lomakohde. Tekemistä riittää joka makuun ja tunnelmaan – rentouttavaa oleskelua unohtamatta. Jo pelkkä kävely Nuasjärven jäällä upeissa vaaramaisemissa saa mielen vapaaksi arjen askareista.

Raikkaasta pakkaskelistä ja talvisista maisemista voi nauttia Vuokatissa monilla tavoin. Jos kaipaa vauhdikasta menoa ja seikkailuja kannattaa tutustua Vuokatti Safariksen tarjoamiin moottorikelkkasafareihin. Ajomukavuudeltaan huippuluokkaa olevilla moottorikelkoilla voi suunnata Vuokatinvaaran huipulle tai Kainuun erämaahan koskemattoman lumen keskelle. Safarin voi yhdistää myös pilkkiretkeen tai illan pimetessä revontuliseikkailuun.

Vuokatin parhaita maisemareittejä voi lähteä ihailemaan myös huskyvaljakon vetämänä. Vuokatti Safariksen laumaan kuuluu yli 80 ystävällistä rekikoiraa. Nämä ovat innoissaan, kun pääsevät kuljettamaan lämpimästi reessä istuvia matkaajia halki lumisten metsien ja peltojen. Valjakkoretken yhteydessä voi tutustua huskytilaan ja käydä rapsuttamassa pörröisiä nappisilmilä.

Kainuun alueella ei retkikohteista ole puutetta. Ohjatuilla poluilla voi liikkuä helposti myös talvella vaikka koko perheen kanssa. Jos omat suunnistustaidot epäilyttävät tai kaipaa uusia ideoita retkeilyyn, kannattaa tutustua alueella järjestettyihin luontoretkiin, joita esimerkiksi Vuokatin Safaris tarjoaa. Retkeen voi liittää myös valokuvausta, ryhmätehtäviä tai luonnontarkkailua.

Suksilla, jalan tai pyörän selässä

Vuokatti on todellinen hiihtäjän unelmakohde. Latureittejä löytyy eri tason hiihtäjille aloittelijasta urheilijaan yhteensä 150 kilometriä. Valaistua latuverkostoa on kaikkiaan 32 kilometriä. Latuja huolletaan päivittäin Vuokatti Sport Olympic Center vaatimusten mukaisesti. Ajantasoista tietoa eri latureiteistä ja niiden kunnossapidosta löytyy latukarttapalvelusta sekä latutilanne-palvelusta. 

Vuokatin ylpeydenaihe on vuoden 2020 hiihtokeskuksena palkittu Vuokatinrinteet. Kaikki 13 rinnettä on erinomaisesti hoidettuja. Hissejä on 9, joista kaksi on neljän hengen tuolihissejä. Sopivaa laskettavaa löytyy helpoista lasten rinteistä aina vaativiin suorituspaikkoihin. Rinteiden välillä on myös helppo liikkua.

Jos kaipaa vaihtelua suksilla liikkumiseen lumella, jalkaan voi vetäistä lumikengät. Niiden avulla on helppo kulkea Vuokatin hangilla tai tehdä halutessa lumikenkävaelluksen. Vuokatinvaaran huipulla kulkevat Eino Leino ja Sapporo-polkujen opasteet ovat luettavissa myös talvella, ja jos suunnistus on halussa, mikä estää luomasta täysin omat polut koskemattoman lumen maisemiin.

Lumikenkiä vuokraavat muun muassa Vuokatinrinteet, Vuokatti Safaris. Pyöräilyn ystävien kannattaa testata myös Fatbikeja eli läskipyöriä. Fatbiken renkaat ovat tavallista pyörää leveämmät ja paksummat, joten pyörä kulkee vaivattomasti myös talvella. Lumisesongin ajan Vuokatin maastosta löytyy reittejä myös pyörille.
Pyöriä, suksia sekä lumikenkiä voi vuokrata Vuokatti Ski Serviceltä.

Lisäinfoa talvipyöräilystä.

Pilkkien ja pulahdus avantoon

Koko Sotkamon alueella on kaikkiaan lähes 500 järveä tai muuta vesistöä, joten pilkkiapajia on hyvin tarjolla. Koukkuun voi jäädä ainakin taimenta, ahventa, haukea ja kuhaa. Jos laji ei ole entuudestaan tuttu voi osallistua myös ohjatuille pilkkiretkille.

Pulahdus kylmään avantoon virkistää. Talvipakkasilla sulana olevia avantoja löytyy muun muassa Vuokatin urheiluopistolta, Vuokatinhovilta ja Soinilan rannalta. Jos talviuiminen kiinnostaa, mutta ajatus kylmästä ja hyytävästä pulahduksesta ei ole oma juttu, voi avantouintia kokeilla myös kelluntapuvussa. Se päällä kylmyys ei tunnu ja kelluja pulikoi vedessä sutjakasti kuin norppa. Kelluntaretkiä järjestää Vuokatti Safaris.