Valloita vaarat fillarilla

Vuokatista löytyy monipuolisia reittejä maantie-, retki- ja maastopyöräilyyn

maastopyörällä polulla kesä vuokatti

Valloita vaarat fillarilla

Pyörä kannattaa pakata mukaan Vuokattiin, sillä täältä löytyy monipuolisia reittejä maantie-, retki- ja maastopyöräilyyn. Koska kylän keskustassa etäisyydet ovat lyhyitä, polkupyörällä on myös kätevää liikkua paikasta ja aktiviteetista toiseen. Vuokatissa ja sen lähiympäristössä on sopivia vaihtoehtoja niin haasteita etsiville pidemmän matkan polkijoille kuin rauhallisemmasta menosta nauttiville liikkujille ja lapsiperheille. Pyörälenkin lomassa voi esimerkiksi pulahtaa uimaan, nauttia omista eväistä tai ihastella paikallista maalaismaisemaa. Tästä artikkelista löydät reittivaihtoehtoja maastopyöräilijöille ja päiväretkeilijoille. Pyöräilyreitteihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Löydä oma polkusi latuverkostosta

Vaarassa kiertävät latupohjat ovat suurimmaksi osin maastopyöräilijöiden käytössä, mutta pyöräillessä on huomioitava maastossa olevat ohjeistukset ja kiellot esimerkiksi viljelyssä olevien peltojen läheisyydessä. Yhteensä latuja noudattelevia maastopyöräilyreittejä on 150 km. Mainio valinta maastoilijoille on esimerkiksi Vuokatti Sportilta Heikkilään kulkeva Vaaran valaistu -ympyräreitti, joka kulkee ns. ylämaastossa eli Vuokatin vaaroilla ja maisemissa. Korkeuserot ovat reitillä suuria. Vaaran valaistu -reitti on tarjoaa mukavia luontokokemuksia hienoissa maisemissa, vaihtelevassa maastossa.

Vauhdikasta vaarantuntua läskipyörällä

Yksi suosituimmista maastopyöräilyreiteistä on Ohravaaran reitti, joka seurailee Vuokatin vaarajonon itärinteitä. Reitti alkaa ja loppuu Vuokatti Sportilta, ja sen pituutta (13–19 km) ja vaativuutta voi vaihdella oman valinnan mukaan. Reitti on suhteellisen haastava, vaikka se kulkee valaistua, leveää latupolkua pitkin. Kestävyyskuntoa koetteleva nousu Ohravaaran laelle palkitaan upeilla näkymillä Sotkamon keskustaan ja sitä ympäröiville järville.  

Fiilistelyä maalaismiljöössä

Naapurivaaran maisemat ovat oivallinen kohde lyhyemmälle fillariretkelle, ja se sopii tavallisilla vaihdepyörillä taitettavaksi (sorateiden takia reitti ei sovellu kapearenkaisille maantiepyörille). Katinkullan risteyksestä noin 13 kilomerin mittaisella reitillä pääsee ihailemaan aitoa kainuulaista perinnemiljöötä maataloineen ja laitumineen. Matkan varrelta löytyy esimerkiksi legendaarisen Napis-tanssipaikan kesäkahvila, Naapurivaaran lomakeskuksen viihtyisä uimaranta sekä kiva luontopolku. Reitillä on jonkin verran nousua, joten se soveltuu peruskuntoisille pyöräilijöille.

Polkien Rivieralta Pöllyvaaraan

Hiukka-Pöllyvaara-maastopyöräilyreitti on helppokulkuinen, mutta sisältää runsaasti korkeuseroja. Kahdeksikon muotoinen 13,5 kilometrin lenkki alkaa Kainuun Rivieranakin tunnelta Hiukan uimarannalta ja se vie polkijan harjumaisemista Pöllyvaaran komeille mäntykankaille. Kuvaukselliset maisemat ja mukavasti renkaiden alla rullaavat polut tekevät tästä monen maastopyöräilijän ykkösvalinnan. Hiukan maisemissa on mahdollista tehdä myös lyhyempi, viiden kilometrin, lenkki. Valaistu, leveä ja hyväpohjainen maasto sopii myös aloitteleville maastopyöräilijöille.

Vuokrapelilläkin pääsee

Monet Vuokatin majoituspaikoista vuokraavat tai lainaavat tavallisia pyöriä asiakkailleen. Vuokatti Sportin ja Katinkullan läheisyydessä toimiva Vuokatti Ski Service vuokraa laadukkaita maastopyöriä, fat bikeja (sähkö ja tavallinen) sekä gravel-maantiepyöriä. Suosituimpina sesonkiaikoina pyörä kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Tutustu reitteihin ja ota Vuokatti haltuun fillarilla!