Hae sivustolta

Viisi vinkkiä täydelliseen syyslomaan Vuokatissa

nainen nauttii maisemasta, sumuinen vaara, vuokatti.

Viisi vinkkiä täydelliseen syyslomaan Vuokatissa

Valloittavat vaarat, syksyn värittämät maisemat, monipuoliset reitit. Lue parhaat vinkit vauhdikkaaseen syyslomaan!

Syksyinen Vuokatti on todellinen liikkujan paratiisi. Toki se on sitä ihan ympäri vuoden, mutta syksyn värittämä luonto antaa vaaroille aivan oman tunnelmansa. Voit nautiskella upeista maisemista kävellen, pyöräillen tai meloen. Ja välillä voit viilentyä Hiukan upealla uimarannalla. Teitpä niin tai näin, kaikki on ihastuttavan lähellä.

Vaaroille käy lomailijan askeleet

Vuokatin maisemaa hallitsee 13 peräkkäisen vaaran jono. Alueen korkein vaara on Porttivaara, seuraavaksi korkein Vuokatinvaara. Vuokatinvaaralle nousu palkitaan huikealla järvinäköalalla, ja luonnonsuojelualueelta löydät vanhaa ikimetsää ja siihen liittyviä kasveja ja eläimiä osana ajatonta ja monimuotoista vaaramaisemaa.

Sähköavusteisella fatbikella pääset helposti vaaroille

Alueella on useita hyvin opastettuja reittejä niin pyöräilijöille kuin jalkamiehille. Reittien vaatimustasot vaihtelevat helpoista vaativiin, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Voit ihailla vaaramaisemia huipuilta tai nautiskella metsä- ja suotunnelmista. Voit ottaa itsestäsi kaiken irti tai keskittyä nauttimaan rennosta menosta. Tutustu monipuolisiin reittivaihtoehtoihin tästä.

Pyöräilyreiteissä riittää valinnanvaraa

Kanootin kapean, vesille työnsin

Vuokatin vaaramaisemat ja Nuasjärven aava selkä avautuvat vesiltä aivan eri lailla kuin maalta. Vesille pääset kätevästi Hotel Aateli Lakesiden rannasta tai Katinkullan uimarannan venelaiturista. Kanootti kannattaa suunnata ainakin suojaisen Jäätiönlahden pohjukkaan, jonne pääsee lipumaan pienen sillan ali.

Melomaan pääsee Katinkullan uimarannan venelaiturista

Kannattaa piipahtaa myös Hiekkaniemen kärjessä, joka on ollut asutettu jo kivikaudelta saakka. Myös Jäätiönlammen lintuvesi sekä Jäätiönlammen laavu ovat kokemisen arvoisia. Jäätiönlammella on bongattu lintuharvinaisuuksia kuten mustakurkku-uikku, punasotka ja harmaahaikara.

Vaikuttavia maisemia Hiidenportin kansallispuistossa

Kansallispuistot tarjoilevat kävijöilleen kattauksen Suomen luonnon hienoimpia ilmentymiä. Yksi näistä luonnon ihmeistä on Vuokatin vieressä, Sotkamon saloseudun sydämessä sijaitsevan Hiidenportin kansallispuiston alkuvoimainen rotkomaisema, joka tekee varmasti lähtemättömän vaikutuksen. Jylhälle kalliorotkolle johtavan polun varrella voit kokea salaperäisen kuusikon, kauniisti karun kukkaniityn ja kaskiahon tunnelman. Lisäksi kansallispuiston alueelta löytyy kohteita ja tarinoita kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle.

Hiidenportin alkuvoimainen rotkomaisema tekee lähtemättömän vaikutuksen. Kuva: Metsähallitus, Harri Tarvainen

Hiidenportin rotkolle pääsee varsin helposti, sillä sinne on matkaa Palolammen lähtöpaikalta vain reilu kilometri. Ennen reitille lähtöä kannattaa kurkata pihapiirin pirttiin, sieltä saattaa löytyä kahvin seuraksi juuri leivottuja pullia.

Paikalliset herkut vievät kielen mennessään

Loma ei tunnu lomalta ilman kunnon herkuttelua. Yksi alueen ravintolahelmistä on Hotel Aatelin yhteydessä toimiva Ravintola Ainoa, jossa pääset nauttimaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Paistettu Sapsojärven kuha vie kielen mennessään, lähitilan lammasmakkarat ja pihvit maistuvat mainiolle ja Huuskolan tilan jäätelöt kruunaavat kokonaisuuden.

Ravintola Ainoassa tarjoillaan lähialueen omia herkkuja

Paikallisia herkkuja löytyy myös ravintola Kiposta, joka sijaitsee kätevästi Break Sokos Hotel Vuokatin yhteydessä. Kipon keittiömestari kokkaa asiakkailleen samoilla äitien opeilla kuin kotona perheelleen. Tarjolla on metsän antimia Kainuun kankailta, kalaa kirkkaista järvistä, lihaa suoraan saloilta – ja aina uusia, puhtaasta luonnosta inspiroituneita herkkuja.

Kainuun herkkuja kannatta viedä myös tuliaisiksi. Oletko jo maistanut Vuokatin Viinin viinejä, mehuja ja hilloja?

Rentoudu kylpylän poreissa ja saunojen leppoisissa löylyissä

Katinkullan trooppisesta kylpylästä löytyy useita erilaisia altaita: ulkoallas, porealtaita, vastavirtoja, hierovia suihkuja, suihkulähde sekä tietenkin vesiliukumäki. Saunamaailmassa on kaksi höyrysaunaa, luolasauna, tavallinen sauna ja hirsisauna. Kylpylän pihalta löydät myös tunnelmallisen savusaunan, josta voit poiketa terassin paljuihin, kylpylän ulkoaltaaseen tai pulahtaa saunan terassilta lampeen. Hyvinvointiosasto Harmony Spassa hemmottelet itseäsi vartalo- tai kasvohoidoin tai rentoutat lihaksiasi hieronnassa päivän ulkoilun jälkeen.

Katinkullan trooppisessa kylpylässä viihtyy koko perhe

Tervetuloa kokemaan upea syksyinen Vuokatti!