Haapala Brewery

Kuvassa Haapalan ravintolan yhteydessä toimiva myymälä

Panimossa leijailee herkullinen mansikoiden tuoksu. Pienessä tankissa porisee punaisia marjoja, joista syntyy mansikkaolutta. Valmistumassa on testierä, ja kuluttajien saataville uusi maku tulee toivottavasti syksyllä.

Mansikoiden tilannetta tarkastaa kumisaappaisiin ja siniseen työtakkiin pukeutunut mies, joka puhuu silmät loistaen intohimostaan eli oluen panemisesta. Hän on Lontoosta Kainuuseen muuttanut Craig Tyler, entinen kansainvälinen tuotesuunnittelija ja nykyinen panimoyrittäjä.

Haapala Brewery-panimo on osa kokonaisuutta, jota Craig pyörittää Kaisa-vaimonsa kanssa tämän sukutilalla Sotkamossa, noin 6 kilometrin päässä Sotkamon keskustasta. Vanhaan, punaiseen navettaan on kunnostettu paitsi panimo, myös tyylikäs 120-paikkainen ravintola. Haapalan tilalla tarjotaan myös majoitusta moderneissa aitoissa sekä vanhassa, vuonna 1868 rakennetussa kartanossa. Lisäksi tiluksilta löytyy suuri, vuokrattava hirsisauna.

Kuvassa punainen Haapalan panimorvintolan rakennus.

Craigin itse suunnitteleman panimon kiiltävissä tankeissa valmistuu noin 60 000 pullollista juotavaa vuodessa.

– Olemme hyvin pieni panimo, mutta meille tämä on juuri sopiva koko!

Aiemmin Lontoossa asuneet Craig ja Kaisa tekivät päätöksen Suomeen muutosta ja Haapalan perustamisesta, kun Kaisan vanhemmat päättivät jäädä eläkkeelle ja tarjosivat mahdollisuutta ottaa sukutila haltuun. Haapalan ravintola avautui kesällä 2018 ja panimo samana syksynä.

– Ammennamme inspiraatiota tuotteisiimme paikallisesta ympäristöstä, metsästä ja alueen kulttuurihistoriasta, Craig kuvailee.

Tällä hetkellä Haapala Breweryn tuotteita on mahdollista ostaa Helsingistä, Oulusta, Jyväskylästä ja Kuopiosta. Yksi Craigin tavoitteista onkin lisätä Kainuun tunnettuutta. Hän itse rakastui alueeseen jo Lontoossa asuessaan.

– Lontoo on kiireinen, likainen ja äänekäs. Minulle käynti Haapalassa oli aina kuin vierailu pohjoisessa luontokylpylässä. Samaa tunnetta haluamme välittää brändillämme.

Kuvassa Haapalan tuotteita rivissä panimossa

Panimo on erotettu ravintolatilasta vain lasiseinällä, minkä vuoksi Craig saa seurata aitiopaikalta, kuinka sali alkaa täyttyä lounasruokailijoista. Mies kertoo saavansa edelleen kylmiä väreitä miettiessään, kuinka suuri määrä ihmisiä saapuu nauttimaan paikan ruoasta ja tunnelmasta.

Monet ostavat panimotuotteita mukaansa myymälästä tai maistelevat olutta lounaalla. Kun Craig siirtyy panimosta ravintolan puolelle, monet pysäyttävät hänet kiittääkseen.

– Nämä ovat tämän bisneksen parhaita hetkiä! Asiakkaiden kehut ovat luonnollisia, aitoja reaktioita. Aitous on meille kaikista tärkeintä.

Löydät lisää helmiä Vuokatin helmet sivulta.