Vaarojen Vuokatti

Sotkamon ja Vuokatin maisemaa hallitsee Vuokatin 13 peräkkäisen vaaran jono. Vuokatinvaarojen laelta avautuvat upeat maisemat alueen järville. Vaaran laen näköalapaikalle pääsee autolla Sotkamon ja Kajaanin väliseltä eteläpuolen tieltä.

Vuokatin vaarajonon UKK-reitillä taivalletaan joka syyskuussa Suomen vanhin vaellustapahtuma Vuokatin Vaellus ja 13 Vaaran Maastomaraton.

Vehmas Naapurinvaara

Vuokatin pohjoispuolella kohoava Naapurinvaara on tunnettu vehmaasta luonnostaan ja komeista maisemistaan. Rehevien laidunmaiden ja niittyjen sekä tuomea ja leppää kasvavien lehtimetsien ohessa alueella esiintyy poikkeuksellisen eteläisiä lehtolajistoja.

Naapurinvaaran päältä avautuu laaja näköala kohti Vuokatin vaarajonoa ja Sotkamon kirkonkylää. Naapurinvaaran valtakunnallisesti arvokasta perinnemaisemaa pääsee helposti ihastelemaan niin kesällä kuin talvellakin. Naapurinvaaralla sijaitsee myös yksi Suomen kuuluisimmista tanssipaikoista Naapurinvaaran Huvikeskus.

 

.

Retkeile Naapurinvaaralla

Kolmen kilometrin pituiselle Lepikon lenkille opastetaan sekä Naapurinvaaran koululta että Naapurivaaran Lomakylästä, lisäksi koululta lähtee Koulupolku ja Vaaranlenkki. Lepikon lenkin levähdyspaikaksi sopii Naapurinlouhen kota. Talvella reittiä voi seurata lumikengillä kävellen