Sinisiä ajatuksia

Sotkamoon menevän tien varrella kulkijoita tervehtii Nina Ternon veistos. Havukka-ahon ajattelija -pronssiteos on omistettu sotkamolaisen kirjailijan, professori Veikko Huovisen (1927–2009) tuotannolle. Huovisen työhuone siirrettiin kirjailijan talosta kirjoineen Sotkamon Niemelään, jossa se avataan yleisölle vuoden 2014 aikana.

Sinisten ajatusten pariin johdattaa Huovisnäreikkö, Metsähallituksen vuonna 2002 perustama Huovisen nimikkometsä. Hallavaarassa Pitämäntien varressa oleva Huovisnäreikkö on merkitty peruskarttoihin viralliseksi paikannimeksi.

Kuusikossa kiertävän noin 700 metrin mittaisen polun varrella on muutamia tauluja, joihin itse kirjailija poimi otteita teoksistaan.

Huovishuone Niemelässä

Sotkamon keskustaan Niemelään avataan kesällä 2014 Huovisen työhuonetta esittelevä Huovishuone. Niemelään on siirretty Veikko Huovisen työhuoneesta huonekaluja ja kirjallisuutta. Mallinnoksen on tarkoitus olla avoinna kesäisin ja muina aikoina tilauksesta. Sotkamon keskustaan suunnitellaan myös Huovis-kohteiden kävely- ja pyöräilyreittikarttaa. Valmistelutyötä tekee Veikko Huovinen -seura.