Retkeily Vuokatissa

Vuokatin retkeilyreitit kutsuvat ulkoilemaan raittiiseen ilmaan. Sulan maan aikaan reitistö tarjoaa useita eri polkuja ja vaellusreittejä kävelyyn. Vuokatin polkujen varsilla retkeilijöitä ihastuttavat näyttävät vaara- ja järvimaisemat. Koko perheen retkeilyyn sopivat hyvin Vuokatinvaaran laen polut nuotiopaikkoineen. Vuokatti Sportilta lähtevät latupohjat ovat kesällä joustavia pururatoja, jotka soveltuvat hyvin sauvakävelyyn.

Vuokatin palvelut ja vaellusreitit kartalla

Seikkaile kartalla ja tutustu Vuokatin monipuolisiin palveluihin! Kartalta löydät koottuna Vuokatin palvelut, aktiviteetit, ravintolat, majoituspalvelut ja lähistöltä löytyvät vaellus- sekä retkeilyreitit. Loma alkaa täältä!

Etsi Vuokatin geokätköjä

Vuokatissakin on maailmanlaajuiseen ulkoiluharrastukseen kuuluvia geokätköjä. Geokätköilyssä etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita joko satelliittipaikannusta hyödyntävän GPS-laitteen avulla tai perinteisesti karttatietoja tulkitsemalla. Vuokatin kätköjen kuvaukset ovat kansainvälisellä Geocatching-harrastussivustolla.

Erämaahan Hiidenporttiin

Hiidenportin kansallispuisto tarjoaa luonnon rauhaa ja kainuulaisen salomaan omaleimaisuutta. Kansallispuiston sydän on jylhä rotko, joka kuuluu koko maakunnan huomattavimpiin luonnonnähtävyyksiin. Sen jyrkät kallioseinämät ovat paikoin jopa 20 metriä korkeita.

Kansallispuiston metsät ovat keskimäärin 100–150-vuotiaita, lähes luonnontilaisia mänty- ja kuusimetsiä. Luonteenomaista on myös soiden ja kankaiden pienipiirteinen mosaiikki. Hiidenportin vaellusreitistöä pitkin pääsee esimerkiksi Kovasinvaaralle, jossa entinen pihapiiri tietotauluineen kertoo elämästä erämaiden keskellä.

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Vuokatista. Puistoon on opasteet Kuhmon ja Sotkamon välisen eteläpuolen tien (kantatie 76) varresta. Rotkolle on matkaa vain noin 1,3 kilometriä Palolammen pysäköinti- ja opastuspaikalta.

Päiväretki Tiilikkajärvelle

Vuokatin lähellä sijaitsee toinenkin kansallispuisto, Tiilikkajärvi. Hienot hiekkarannat, erämainen harjuluonto ja aapasuot tekevät alueesta suositun retkeilykohteen. Polkujen varrella seudun historiasta kertovat muun muassa Täyssinän rauhan rajakivi ja 1920-luvun perinnemaisema rakennuksineen. Tiilikkajärvelle on Vuokatista noin 75 kilometriä.

Osallistu Vuokatin Vaellukselle

Pitempää retkeä suunnittelevalle hyvä vaihtoehto on Vuokatin Vaelluksen polku, joka kulkee kaunista UKK-reittiä pitkin. Maakunnasta toiseen jatkuvalla UKK-reitillä taivalletaan joka vuosi Suomen vanhin vaellustapahtuma Vuokatin Vaellus.

Talvella vaaroilla reippaillaan lumikengillä ja silloinkin voi seurata polkujen opasteita tai luoda omaa polkua koskemattomaan lumeen. Lumikenkiä vuokraavat muun muassa GoVuokatti, Vuokatinrinteet ja Vuokatti Safari.