Vuokatin seutu valkokankaalla

Jopa Napapiirin rajaa on siirretty, kun Kainuuta on viety maailmankartalle elokuvataiteen näyttämönä. Oletko vieraillut Vuokatin seudulla näiden elokuva- ja tv-tuotantojen myötä?

RUKAJÄRVENTIE (1999)
Peter Franzén oli pääosassa, kun Rukajärventien kuvausryhmä laittoi rytinäksi. Vaikka itse tie sijaitsee pohjoisempana Kuusamossa, merkittävä osa elokuvaa kuvattiin Kainuun metsissä, etenkin Puolangan, Hyrynsalmen ja Oulunjärven alueilla.

ÄKKILÄHTÖ (2016)
Tiina Lyminesikoisohjaus, Äkkilähtö-roadmovie, vaeltaa Etelä-Suomesta Vuokattiin, jossa sijaitsevassa vaatimattomassa rantamökissä käydään leffan loppuseikkailut. Paikallistietämyksestä oli iloa kuvauspaikkaa ja yhteistyökumppaneita haettaessa – jopa pelastuslaitos hoidettiin paikalle valvomaan kuvausten turvallista sujumista.

NAPAPIIRIN SANKARIT 3 (2017)
Napapiiri laitettiin koukkaamaan Vuokatin kautta, kun supersuositun Napapiirin Sankarit -elokuvan kolmas osa neuvoteltiin kuvattavaksi Vuokatissa. Pamela Tolan päähahmo tulee paikkakunnalle tyky-päivän tuomana – ja mikä sen osuvampi laji kuin Hyrynsalmelta tuttu suofutis! Koska elokuvaa ei voitu kuvata alkuperäisellä MM-suofutisareenalla, rakennettiin elokuvaa varten oma turnausalue Sotkamosta löytyneelle suojätille. Kyläyhdistys oli vahvasti mukana telttakylän ja tarvitun 11 kentän rakentamisessa. Futisjoukkueen mökkibailukohtaus kuvattiin Vuokatin Aatelin omassa saaressa.

TUNTEMATON SOTILAS (2017)
2017 oli hurja vuosi Jussi Vataselle, joka teki samanaikaisesti Tuntematonta sotilasta ja Napapiirin sankareita. Molempia kuvattiin onneksi Kainuussa; Tuntematonta suurelta osin noin 40 kilometrin päässä Vuokatista. Seutu tarjosi lumivarmat puitteet, kun etelästä loppui lumi.  Elokuva saavutti helmikuussa 2018 miljoonan katsojan rajan ja on kautta aikojen kolmanneksi katsotuin kotimainen elokuva.

PIENIÄ SUURIA VALHEITA (2018)
Tuorein näkyvyys valkokankaalla saatiin Mikko NousiaisenPieniä suuria valheita -elokuvassa, jonka jäähallikohtaukset tuotiin Vuokatin halliin. Elokuva sijoittuu pikkupaikkakunnalle ja kuljettaa teemoinaan isä-poika-suhdetta sekä koulukiusaamista.

Tuttu myös tv:stä. Näitkö nämä?

  • ENNÄTYSTEHDAS: Eppu Salminenyrittää Vuokatissa valvomisen Suomen ennätystä. Ohjelmassa seurattiin viiden jakson ajan, kuinka mies pysyy hereillä Vuokatin Aatelin saarella. Lopulta uni vei voiton, eikä viiden vuorokauden tavoitetta saatu rikki. Ohjelman juonsi Antero Mertarantayhdessä Eppu Salmisen kanssa.
  • KAUPPANEUVOS JETHRO: 2016 kuvattu Kauppaneuvos Jethro -ohjelman toinen tuotantokausi toi bisnesmiehen Vuokattiin. Kauden 9. jakso vei katsojat niin hiihtotunneliin kuin mökkivieraaksi.
  • PELIMIES:Joonas Nordmanimitoi Hjallista ja toi miljoona ihmistä Vuokattiin tv-ruudun kautta, toisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa. Koko tv-ryhmä majoittui vasta edellisviikolla valmistuneessa Hotel Aatelissa, jossa myös kuvaukset tehtiin.
  • COLD COURAGE:Viaplaylle kuvattava kansainvälinen alkuperäissarja käy Lontoossa, Dublinissa, Brysselissä – ja Vuokatissa. Päähenkilöä esittävä Pihla Viitalaon sarjassa Lontoossa asuva Vuokatin kasvatti. Sarja nähdään ruuduissa keväällä 2020.

”Alueella on hoksattu, että tänne pitää nimenomaan kutsua avosylin kuvausryhmiä, jotta saadaan seutua tunnetuksi. Kainuulainen vieraanvaraisuus nostaa päätään, kun tuotantoryhmiä syötetään, kuljetetaan, majoitetaan ja autetaan tarvittaessa jopa kohtausten ideoinnissa.”

  • Markku Laanti, Vuokatin Aatelin omistaja, elokuva-avustaja ja näyttelijä

”Seutu on maisemien puolesta monipuolista soista vaaroihin ja kyläkeskittymistä kaupunkeihin. Logistiikka on helppoa etäisyyksien, lentokentän ja rautateiden ansiosta. Lisäksi ihmiset ovat avuliaita ja haluavat näyttää aina parasta osaamistaan. Useita Hollywood-tuottajia on käynyt vuosien varrella Vuokatissa neuvottelemassa tuotannoistaan.”

  • Marko Karvonen, kainuulainen elokuva-alan vaikuttaja, opettaja-ohjaaja ja Cloudberry Services – elokuvan ja median palvelukeskuksen perustaja.

Osaksi tuotantoja?
Liity ”Elokuva-avustajat Kainuu” -ryhmään Facebookissa.