Tyylitaituri tunnelissa

Lumilautailija Eero Ettala aloitti laskukautensa MAX Snow Worldissä.

Leikittelevä, vaivaton lasku päättyy lumilautailija Eero Ettalan tyytyväiseen virneeseen. Mies on palannut neljän kuukauden tauon jälkeen laudan päälle ja nauttii täysin siemauksin Vuokatin uuden MAX Snow Worldin slopestyle-rinteestä tunnelin suojissa.
– Laskeminen näissä puitteissa tuntui tosi hyvältä. Pääsin cruisailemaan ja tekemään temppuja reilille ja pressiboksille. Täällä voi tehdä asioita nopealla tempolla ja ylös pääsee mattohissillä tai kävelemällä. Kun pieni lämpö pysyy päällä koko ajan, tällainen vanha mieskin jaksaa laskea kolme tuntia ja lähteä vielä skeittaamaankin, Ettala vitsailee.

Edelleen ammatikseen lautaileva, pian 35-vuotias Ettala on omassa skenessään veteraani, joka on saavuttanut 20 vuotta kestäneellä urallaan lähes kaiken.
– Vuoden 2010 X Gamesien slopekisojen voitto Aspenissa Yhdysvalloissa on edelleen yksi parhaista muistoistani. Ja tietysti Double Backside Rodeo 1080:ssa onnistuminen ensimmäisenä koko maailmassa. Niitä on kiva fiilistellä sitten joskus kiikkustuolissa.

Yhtä hauskaa kuin junnuna

Laudalle Ettala nousi ensimmäisen kerran 11-vuotiaana, 1990-luvun puolivälissä. Loppu onkin historiaa, sillä lupaava lautailija eteni nopeasti nuorten maajoukkueeseen ja solmi sponsorisopimuksen Oakleyn kanssa.
– Maajoukkuehommat jäivät melko pian, sillä tein paljon leffoja ja kiersin kutsukilpailuja maailmalla.

Pitkä ura ei ole ollut pelkkää juhlaa, sillä siihen on kuulunut useita loukkaantumisia. Silti Ettala on jatkanut laskemista ja nauttii siitä.
– Olen ollut kahdeksassa polvileikkauksessa ja toisessa polvessani on paha nivelrikko. Loukkaantumiset eivät ole kuitenkaan koskaan lannistaneet mua. Innostun laskemisesta edelleen tosi paljon, enkä ole aikeissa lopettaa. Elämässä täytyy pitää hauskaa!

Täydelliset olosuhteet treeniin

Vaaramaisemissa jo junnuvuosinaan vieraillut Ettala on ihastunut Vuokatin tarjoamiin treenimahdollisuuksiin ja sporttiseen ilmapiiriin.
– Täällä on tosi energinen fiilis ja paljon saman henkistä, aktiivista porukkaa ympärillä. Vuokatissa voi oikeasti keskittyä urheiluun ja terveellisiin elämäntapoihin – tykkään tästä meiningistä.

Vuokatinrinteiden MAX Snow World saa erityistä kiitosta siitä, että se tarjoaa mahdollisuuden lautatuntuman ylläpitämiseen myös kesäkaudella.
– Tämä on iso juttu koko suomalaiselle lumilautailulle ja erityisesti junnuille. On hienoa, että Suomessa on paikka, jossa voi treenata laskua ja temppuja ulkokelistä riippumatta. Ja kyllähän täällä kauden aloittaa paljon mieluummin kuin esimerkiksi keskieurooppalaisten hiihtokeskusten pitkissä hissijonoissa, tihkusateen keskellä.

Rene seuraava iso nimi

Kun Ettala aloitti uransa, lumilautailu oli Suomessa vielä melko tuntematon laji. Nyt ajat ovat toiset ja lumilautailijoista on tullut tunnettuja nimiä, jotka raivaavat tietä yhä uusille menestyjille.
– Aika monelle on varmasti jäänyt mieleen esimerkiksi Heikki Sorsa irokeeseineen, Peetu Piiroinen ja Enni Rukajärvi. Suomalaislaskijoiden menestys tekee hyvää lajille, ja skidit innostuvat unelmoimaan jopa ammattilaisurasta.
– Nuorista laskijoista Rene Rinnekangas on tällä hetkellä ihan omaa luokkaansa, maailman absoluuttista huippua. Jos mun pitäisi lyödä vetoa seuraavasta suomalaisesta lumilautailun olympiamitalistista, laittaisin rahani Renelle, Ettala kehuu kaveriaan, Sotkamon urheilulukion kasvattia.

 

Vähemmän on enemmän

Suuret, näyttävät temput ovat tällä hetkellä lumilautailussa in. Ammattilaisen mielestä joskus vähemmän on kuitenkin enemmän.
– Mun suosikkeja ovat old school -klassikot, jotka eivät mene koskaan pois muodista eli kaiteisiin bäkki lippari ja front board ja hypyistä bäkki 180. Haluan tehdä ne mahdollisimman hienosti ja tyylikkäästi, ilman ylimääräisiä kikkailuja.

Ettala on taituroinut laudallaan ympäri maailmaa, mutta yksi kolkka on ylitse muiden.
– Voisin laskea puuteria Japanissa vaikka kuusikymppiseksi asti ilman kyllästymistä. Vähän erilaista lautaa vaan alle ja menoksi.

 


Eero Ettala
IG: @eeroettala
Syntymäaika ja -paikka: 17.10.1984 Espoo
Ammatti: lumilautailija (Nitro Snowboards, Red Bull, Skullcandy, Oakley, Planet Sports, Barebells, Zero Point), tv-juontaja (mm. Suomen surkein kuski ja Ota rahat ja juokse)
Set-up: Nitro Beast 155cm, Nitro Phantom -siteet ja Nitro Team -lautailukengät
Parhaat kisamenestykset: 2005 & 2009 Toyota Big Air -voitto Sapporossa Japanissa, 2009 Freestyle.ch Big Air -voitto Zürichissä Sveitsissä, 2010 X Games slopestyle-voitto Aspenissa Yhdysvalloissa.
Tuoreimpia leffoja: 2015 ENDER (Pablo Films), 2016 Boom (Nitro Snowboards), 2017 28 Winters (Nitro Snowboards), 2019 Offline (Nitro Snowboards)
Kenen kanssa lasket: Heikki Sorsa, Antti Jussila ja Toni Kerkelä
Temput top 5: frontti bluntti, Switch backflippi, backside 180, Switch backside 180, backside lipslide


Koko perheen lumimaailma MAX Snow World
• Vuokatinrinteiden lumilautatunneli on nyt MAX Snow World.
• Suomen ja Pohjoismaiden ainoa sisälaskettelukeskus
• Yli 30 talvisen viileää toimintoa lumipallon tarkkuusheitosta tubingiin ja snowskateen
• Lumilinna perheen pienimmille
• Laskijoille ja lautailijoille slopestyle-rinne
• Lämpötila -3 astetta
• Auki joka päivä klo 11–19

Lue lisää: vuokatti.fi/tekemista