Tour de Kainuu – pyörällä läpi vaarojen

Tour de Kainuu on uusi maantiepyöräilytapahtuma, joka järjestetään 2.–3.7. Kainuun salpaavissa vaaramaisemissa. Kaksipäiväinen tapahtuma koostuu kahdesta etappiajosta. Niihin voi osallistua molempiin tai pelkästään toiseen etappiajoon. Perjantain Tour de Nuas -etappi on näistä kahdesta etapista helpompi ja lyhyempi ajettava, mutta tämänkin etapin ajaneena tietää pyöräilleensä.

Lauantaina tarjolla on Vaarojen kierto -etappi, joka haastaa kokeneetkin pyöräilijät mahtavalla määrällä nousumetrejä ja melkein kaksinkertaisella määrällä kilometrejä perjantain Tour de Nuas -etappiin verrattuna. Asiasta meitä valaisee lisää Kainuun Liikunnan hankekoordinaattori Tatu Heikkilä.


Tämä on ensimmäinen kerta, kun Tour de Kainuu järjestetään. Mistä idea lähti?

Pyöräily on pitkään ollut Kainuun Liikunnalle laji, johon on mietitty sopivaa tapahtumaa, joka voisi kerätä Kainuuseen merkittävän määrän osallistujia. Nyt vahvan pyöräilybuumin myötä päätettiin tarttua härkää sarvista ja käynnistää tapahtuma, kun pyöräilyolosuhteita ollaan Vuokatissa muutenkin kehittämässä uudelle tasolle.

Pyöräily on nyt kova juttu kaikkialla ja kaikissa muodoissa, kelle tämä sopii?

Tapahtuma sopii kaikille täysi-ikäisille pyöräilyä, jo jonkin verran harrastaneille. Tapahtumassa ajettavan vauhtiryhmän voi valita oman kunnon ja mieltymyksen mukaan.

Voiko mukaan lähteä sunnuntaimaratoonari-asenteella?

Tottakai! 25km/h -vauhtiryhmän vauhti on juuri sopiva sunnuntainmaratoonareille.

Paljonko jengiä odotetaan?

Näin ensimmäisellä kerralla ja vielä aika haastavana aikana tavoittelemme 200 pyöräilijää, mutta osallistujamäärässä tavoitteet ovat lähivuosina huomattavasti korkeammalla.

Oma vai vuokrapyörä?

Oma pyörä ja pyöräilykypärä ovat pakollisia varusteita tapahtumaan osallistuessa. Vuokrattavana tapahtuman järjestäjän puolesta ei ole pyöriä vielä tänä vuonna, mutta tulevaisuudessa sekin on toivottavasti mahdollista.

Onko pyörälle vaatimuksia, rajoitteita? Sähköpyörä?

Pyörille ei ole asetettu rajoituksia tapahtuman järjestäjän puolesta. Maantiepyörä on paras vaihtoehto tapahtumaan ja gravel- sekä cyclocross-pyörillä pärjää myös. Sähköpyörälläkin tapahtumaan osallistuminen on sallittua, kunhan osallistuja huolehtii itse pyöränsä akun kestävän maaliin asti, koska reitillä ei ole latauspisteitä.

Onko luvassa iltaohjelmaa?

Tapahtumasta pyritään synnyttämään alusta asti mahdollisimman yhteisöllinen. Tässä ajassa iltaohjelmaan ei järjestäjän puolesta varsinaisesti voida panostaa eikä kannustaa, mutta perjantai-iltana järjestetään joka tapauksessa jonkinlainen gettogether, jossa vaihdetaan kuulumisia ja arvotaan tuotepalkintoja.

Tuleeko tästä perinne?

Kyllä tulee! Kainuussa on mahtavat maantiet ja maantiepyöräilytapahtuma täältä on puuttunut.