(Kuva: Danny Laredo, Visit Finland) 

Tekemistä tunnin päässä Vuokatista

Päivän aikana ehtii vaikka mitä! Jos lomalla aika riittää, kannattaa napata auto alle ja lähteä tutkimaan lähiseutuja. Luontoihmisille suosittelemme karhunkatseluretkeä Kuhmoon tai vaaroilla vaellusta. Kulttuurinnälkäisille taas Kajaanin kaupungista löytyy mm. vanha rauniolinna sekä useita näkemisen arvoisia kirkkoja.

(Kuva: Marjaana Takala, Visit Finland)


Tapaa metsän kuningas Kuhmossa

Moni luontokuvaaja haaveilee Suomen kansalliseläimen, karhun, valokuvaamisesta. Kainuun koskematon erämaa tarjoaa tähän erinomaiset mahdollisuudet. Vuokatista on vain noin tunnin ajomatka Kuhmoon ja Suomussalmelle, jossa järjestetään villieläinten katseluun ja valokuvaamiseen tarkoitettuja retkiä. Tällä alueella voi bongata karhun lisäksi muun muassa susia, ahmoja, hirviä, metsäpeuroja, liito-oravia, majavia sekä suuria petolintuja niiden omassa elinympäristössä. Eläimet houkutellaan paikalle haaskalla ja niitä tarkkaillaan piilokojuista.

Yhden eläimen tarkkailuun keskittyvien pakettien lisäksi tarjolla on ohjelmakokonaisuuksia, jotka sisältävät monien eri eläinten katselua ja kuvausta. Vilkkain sesonki on kesäaikaan, mutta retkiä järjestetään ympäri vuoden. Vuodenkierron mukana muuttuva maisema antaa mahdollisuuden erilaisiin otoksiin vuodenajasta riippuen. Vuokatti Safariksen järjestämillä karhunkatseluretkillä on järjestetty myös kuljetus Vuokatista Kuhmoon.

vuokattisafaris.com

wildtaiga.fi

 


Luonnon voimaa vesiputouksilla

 Kun ajaa Vuokatista reilun tunnin pohjoiseen, voi löytää Suomen luonnon kauneimpia teoksia: ainutlaatuinen kaksihaarainen vesiputous, Komulanköngäs, vyöryy alas 16 metrin putouksena.

Vesiputouksen kaksoishaarat kohtaavat altaassa, joka kutsuu virkistävään pulahdukseen. Komulanköngäs on UKK-vaellusreitin varrella, mutta sen saavuttaa helposti autolla: parkkipaikalta on vain kivenheitto kauneuden ääreen ja sinne saattelevat ystävälliset portaat.

Jos tämä on luontobongarille vielä vaatimatonta, on saman päivän aikana saavutettavissa toinenkin vesiputous: Puolangan Hepoköngäs on Kainuun suosituimpia luontonähtävyyksiä ja Suomen suurin vesiputous, kun mitataan vapaata pudotuskorkeutta. Hepokönkäällä vesimassat ottavat hurjan, 24 metrin loikan alan kallionkielekkeeltä.

Hepoköngäs sopii mainiosti myös liikuntarajoitteiselle tai lastenrattaiden kanssa kulkevalle, sillä parkkipaikalta on aivan putouksen yläjuoksulle johdattavat leveät polut ja ajosillat.

 

“Muista eväät, sillä molemmilla putouksilla on asianmukaiset nuotiopaikat retkeilijälle”

(Kuvat: Hannu Hollström, IG: hhollstrom / Danny Laredo, Visit Finland / Shutterstock)


Vaaroja, joista valita

Vaaramaisemia halajavan suosiossa ovat Vuokatin pohjoispuolen Naapurinvaaran sekä Vuokatinvaaran vaellusreitit. Lähtöpisteitä on useita ja esimerkiksi 7 kilometrin mittaiselle Eino Leinon -reitille voi lähteä vaikkapa Vuokatin urheiluopiston kupeesta.

Vuokatinvaara on oikeastaan 13 vaaran jono, jolta jokainen voi poimia itselleen sopivat polut. Merkattuja reittejä on useita.

Maasto vaihtelee pitkospuista ja suomättäistä juurakkoisiin metsäpolkuihin, korkealle kiipeäviin portaisiin ja kangasmetsiin.  Sateen jälkeen on syytä katsoa askeliaan kivikkoisimmissa paikoissa, etenkin jos on jaksanut kiivetä portaat suositulle Iso-Pöllyn näköalapaikalle. Sieltä voi laskeutua polkua alas Pöllylammelle.

 


Kulttuuria Kajaanissa

Kainuun pääkaupunki Kajaani sijaitsee 40 kilometrin päässä Vuokatista ja sinne pääsee kätevästi linja-autolla tai omalla autolla. Vajaan 40 000 asukkaan Kajaanissa kaikki sijaitsee kävelymatkan päässä. Kajaanin keskustasta löydät esimerkiksi kahviloita, museoita, teatterin ja useita kauppoja.

Kajaanin linna rakennettiin 1600-luvun alussa ja se tuhoutui suuren Pohjan sodan aikana.

Linna tyhjennettiin ja se tuhoutui vuonna 1716. Linnasta jäivät jäljelle vain kivirauniot. Kajaanin rauniolinna sijaitsee kaupungin keskustassa, Kajaaninjoen rannassa. Linnaan voi tutustua itsenäisesti ja sinne on vapaa pääsy.

S/S Kouta on Suomen ja Euroopan pohjoisin sisävesihöyrylaiva. Se risteilee Kajaanista Oulujärvelle. Kaikille avoimia yleisöristeilyjä järjestetään kesällä, mutta laivalla on mahdollista järjestää myös omia risteilyjä. Koutan kannen alla puksuttaa tasaisella rytmillä 97-vuotias höyrykone. Risteilyllä pääset ihailemaan monia taiteilijoitakin innoittaneita maisemia ja Suomen suurinta yhtenäistä järvenselkää. Astu laivaan ja nauti!

Kajaanissa on myös useita vierailemisen arvoisia kirkkoja, kuten koristeellinen evankelis-luterilainen puukirkko sekä Kainuun aina harmaakivikirkko Vuolijoella.

Tutustu:
visitkajaani.fi