Talvilajeja joka makuun – Vuokatissa riittää aktiviteetteja koko lumisesongin ajan

Vuokatti on monipuolinen matkakohde ympäri vuoden. Lumisesonki ulottuu pitkälle kevääseen, joten hauskaa tekemistä talvimaisemissa riittää. Kokosimme alle kasan vinkkejä aktiviteeteista, joita pääsee kokeilemaan hiihtämisen ja rinteillä vietettyjen päivien lomassa.


Luminen erämaa tutuksi kelkalla tai valjakolla

Narskuvasta lumesta ja poskia purevasta pakkasesta vaaramaisemissa voi nauttia Vuokatissa monilla tavoilla. Vauhdista innostuvien kannattaa lähteä Vuokatti Safariksen järjestämille moottorikelkkasafarille, jossa halki hankien kiidetään uusilla ympäristöystävällisillä ja ajomukavuudeltaan huippuluokkaa olevilla kelkoilla. Retken aikana voit suunnata valloittamaan Vuokatinvaaran huipun tai matkata keskelle Kainuun erämaan koskemattomia maisema.

Tassuvoimasta pääsee Vuokatissa riemuitsemaan huskyajeluilla. Pörröiset huskyvaljakot kiidättävät innoissaan matkaajia läpi metsien ja peltojen. Valjakkoretkeen voi yhdistää myös tutustumisen huskytilaan, jossa 100 nappisilmäistä koiraa odottaa rapsutuksia.

Hangilla syke ylös lihasvoimin

Lumikengät jalassa pystyy tutustumaan hankiin täysin uudesta näkökulmasta. Parasta on, että lumikenkäilyn tehon päättää kulkija itse. Lumista taivalta voi taittaa leppoisasti maisemia ihaillen tai ahkerasti ylämäessä sykettä nostaen. Lumikenkävaellukseen soveltuvat erinomaisesti Vuokatinvaaran huipulla kulkevat Eino Leino ja Sapporo-polut, sillä polkujen opasteet ovat luettavissa myös talvella. Jos kompassi pysyy kädessä, kartanlukutaitoiset voivat luoda täysin omat polut koskemattomaan hankeen. Lumikenkiä vuokraavat muun muassa Vuokatinrinteet ja Vuokatti Safaris.

Pyöräilyn ystävien kannattaa testata Fatbikeja eli läskipyöriä. Fatbiken renkaat ovat tavallista pyörää leveämmät ja paksummat, joten pyörä kulkee vaivattomasti talvellakin. Lumisesongin ajan Vuokatin maastosta löytyy oma, noin 13 kilometrin, reitti fatbikeille.

Jos omat suunnistustaidot epäilyttävät tai kaipaa uusia ideoita retkeilyyn, voi suunnaksi ottaa  Safariksen järjestämät opastetut luontoretket. Luontoretken aikana tutustutaan Kainuun kauniiseen luontoon paikallisen oppaan kertoessa alueen omalaatuisuudesta. Luonnosta nautitaan oman maun mukaan – turvallisesti ja ohjatusti. Retkiohjelmaan voidaan liittää myös valokuvausta, ryhmätehtäviä ja luonnontarkkailua.

Liu’u, pilki tai pulahda avantoon

Jäätiönlahden Iceway-luistelureitti ja koulujen luistelukentät liikuttavat luistelijoita. Retkiluisteluun soveltuva Iceway-reitti on 1,3 kilometriä pitkä ja maksuton kaikille käyttäjille. Reitti kulkee Katinkullan ja Vuokatinmaan rannan välillä.

Hiljaisuudesta, rauhoittumisesta ja luonnosta syttyvä suuntaa Vuokatin aavojen järvien selänteille kokeilemaan kalaonneaan. Koko Sotkamon alueella on kaikkiaan lähes 500 järveä tai muuta vesistöä, joten pilkkijälle riittää apajia. Saaliskaloina on mahdollista narrata taimenta, ahventa, haukea ja kuhaa. Vuokatissa järjestetään myös ohjattuja pilkkiretkiä, joten jos laji ei ole entuudestaan tuttu, siihen pääsee helposti tutustumaan.

Virkistävä pulahdus kylmään avantoon saa veren kiertämään lomallakin. Talvipakkasilla sulana olevia avantoja löytyy muun muassa Vuokatin urheiluopistolta, Vuokatinhovilta ja Soinilan rannalta. Jos ajatus kylmyydestä saa karvat nousemaan pystyyn, voi avantouintia kokeilla myös kelluntapuvussa. Kelluntapuvussa kylmyys ei tunnu ja kelluja pulikoi vedessä sutjakasti kuin norppa. Unohtumattomia kelluntaretkiä järjestää Vuokatti Safaris.