Nauti puhtaista hangista – Hiihtoretki Vuokatissa

Varmaluminen Vuokatti on hiihtäjän unelmakohde. 150 kilometrin latuverkostosta löytyy taatusti sopiva vaihtoehto jokaiselle. Hiihtoretken kruunaa piipahdus tunnelmalliseen latukahvilaan.


Nipistelevä pakkanen, vasta satanut lumi ja henkeäsalpaavat maisemat – voiko talviselta hiihtoretkeltä muuta toivoakaan? Vuokatissa suksi luistaa ladulla, oli hiihtotyyli sitten perinteinen tai luistelu. Laduista pidetään hyvää huolta Vuokatti Sport Training Olympic Centren vaatimusten mukaisesti läpi hiihtosesongin ja parhaimmillaan hiihdosta luonnossa voi nauttia aina toukokuulle asti. Hiihtoladuista 30 kilometriä on valaistu, joten hiihtoretki tähtitaivasta ihastellen onnistuu vaivattomasti ja turvallisesti.

Tunnelmalliset latukahvilat ovat pysähtymisen arvoinen kohde, joissa voi nautiskella lepohetkestä luonnonhelmassa. Hiihtosesongin ajan sivakoijia palvelee muun muassa Ripa´s Kuppila, Rekikesti Café, Heikkilän Pirtti -latukahvila ja Latukahvila Kammi. Maistuuko mikään uunituoretta pullaa paremmalta lumella vietetyn päivän jälkeen?

Laakeutta, laskua vai jotain muuta?

Vuokatin latureitistö tarjoaa sopivaa haastetta niin sunnuntaihiihtäjille kuin taitaville harrastajille.

Rauhallinen, koko perheelle sopiva, loivapiirteinen latureitti on esimerkiksi valaistu Jäätiön 2 kilometrin monikäyttöura, jossa aurinko hellii hiihtäjien kasvoja. Jos omaa hiihtoretkeä haluaa pidentää, voi matkaa jatkaa Nuasjärven Aurinkoladulle asti. Nuasjärvellä hiihtäessä ihastuu samalla avaraan järvimaisemaa, horisontissa kohoaviin vaaroihin sekä paikallisia herkkuja tarjoavaan latukahvila Nuasiin. Koko Aurinkolatu on 10 km pitkä.

Kunnon hiihtotreeniä kaipaavan kannattaa suunnata Kettumäen 10 kilometrin lenkille. Kettumäki tarjoaa melko vaativan, mutta palkitsevan ja pittoreskin, hiihtoretken tykkylumimetsän siimeksessä. Reitin alkupuoliskolla hiihtäjä saa pistää suksea toisen eteen melko jyrkässä nousussa, mutta puolivälin jälkeen edessä on vauhdikkaat laskut. Reitin varrella näkee Kettumäen kalliojyrkänteet rinnesuon reunalla.

Vuokatin kuningasmatka sivakoidaan yhdeksän vaaran upeissa maisemissa. Vaativa 30 kilometrin Vaarankylän latu mukailee Vuokatin vaarajonoa, tarjoten henkeäsalpaavia maisemia nousuineen ja laskuineen. Korkeuserot ladulla ovat suuria, jopa 115 metriä, joten välillä hiihtäjä saa panna parastaan. Reitin varrelta löytyy kaksi taukopaikkaa ja latukahvilaa.

Kaikki Vuokatin hiihtoreitit löytyvät latukartasta.

Täydelliset olosuhteet 365 päivää

Jos ulkoilun estää jäätävä pakkanen tai vihmova lumisade, pääsee Vuokatissa silti aina nauttimaan hiihdon hurmasta. 1,2 km pitkä hiihtotunneli on avoinna ympäri vuoden. Maailman ensimmäisen hiihtotunnelin ladut ovat korkeatasoisia, joten hiihtäminen on aina nautinnollinen kokemus.

Vaikka lumi ei olisi vielä lokakuussa satanut pysyvästi maahan, Vuokatissa maastohiihtosesonki käynnistyy aina ensilumenladulla 10.10. Lunta varastoidaan vuosittain kymmeniä tuhansia kuutioita ensilumenlatua varten. Ensilumenladun aukaisun aikaan Vuokatin vaellusreitit ovat vielä lumettomia, joten aamun hiihdon voi yhdistää iltapäivän vaellusretkeen.

Täydellisen hiihtoretken varmistaa toimivat ja oikeanlaiset välineet. Välineitä Vuokatissa huoltaa, myy ja vuokraa muun muassa Vuokatti Sport, Vuokatinrinteet sekä GoVuokatti. Asiantuntijoiden avulla hiihtäjä saa itselleen parhaiten sopivat välineet ja huoltaa esimerkiksi suksien voitelun keliin sopivaksi.