Kuusi vinkkiä täydelliseen syyslomaan Vuokatissa

Valloittavat vaarat, syksyn värittämät maisemat, monipuoliset reitit. Lue parhaat vinkit vauhdikkaaseen syyslomaan!

Syksyinen Vuokatti on todellinen liikkujan paratiisi. Toki se on sitä ihan ympäri vuoden, mutta syksyn värittämä luonto antaa vaaroille aivan oman tunnelmansa. Voit nautiskella upeista maisemista kävellen, pyöräillen tai meloen. Välillä voit viilentyä hiihtoputkessa tai Hiukan upealla uimarannalla. Teitpä niin tai näin, kaikki on ihastuttavan lähellä.

 

Vaaroille käy lomailijan askeleet

Vuokatin maisemaa hallitsee 13 peräkkäisen vaaran jono. Alueen korkein vaara on Porttivaara, seuraavaksi korkein Vuokatinvaara. Vuokatinvaaralle nousu palkitaan huikealla järvinäköalalla, ja luonnonsuojelualueelta löydät vanhaa ikimetsää ja siihen liittyviä kasveja ja eläimiä osana ajatonta ja monimuotoista vaaramaisemaa.

Sähkövarusteisella fatbikella pääset helposti vaaroille.

Alueella on useita hyvin opastettuja reittejä niin pyöräilijöille kuin jalkamiehille. Reittien vaatimustasot vaihtelevat helpoista vaativiin, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Voit ihailla vaaramaisemia huipuilta tai nautiskella metsä- ja suotunnelmista. Voit ottaa itsestäsi kaiken irti tai keskittyä nauttimaan rennosta menosta.

Tutustu tästä monipuolisiin reittivaihtoehtoihin.

 

Kanootin kapean vesille työnsin

Vuokatin vaaramaisemat ja Nuasjärven aava selkä avautuvat vesiltä aivan eri lailla kuin maalta. Vesille pääset kätevästi Hotelli Vuokatin rannasta tai Katinkullan uimarannan venelaiturista. Kanootti kannattaa suunnata ainakin suojaisen Jäätiönlahden pohjukkaan, jonne pääsee lipumaan pienen sillan ali.

Melomaan pääsee Katinkullan uimarannan venelaiturista.

Kannattaa piipahtaa myös Hiekkaniemen kärjessä, joka on ollut asutettu jo kivikaudelta saakka. Myös Jäätiönlammen lintuvesi sekä Jäätiönlammen laavu ovat kokemisen arvoisia. Jäätiönlammella on bongattu lintuharvinaisuuksia kuten mustakurkku-uikku, punasotka ja harmaahaikara.

 

Hiihtokauden voi avata jo syyslomalla

Tiesitkö, että Vuokatissa pääsee hiihtämään lähes ympäri vuoden? Vuokatin hiihtoputki on nimittäin avoinna kesäkuun alusta joulukuun alkuun.

Maailman ensimmäinen hiihtotunneli on 1,2 km pitkä ja mahdollistaa kesätreenit huolitellulla ladulla, joka myötäilee Vuokatin maastoja ylä- ja alamäkineen. Latu sopii niin perinteiseen kuin luisteluhiihtoon. Hiihtoputken lämpötila on noin -5 astetta eli mukaan kannattaa pakata ihan normaalit hiihtovarusteet.

Vuokatin hiihtoputkessa suksi luistaa vaikka ulkona on 20 astetta lämmintä.

Hiihdon ystävien kannattaa laittaa kalenteriin päivämäärä 14.10., sillä silloin avataan Vuokatin ensilumenlatu.

 

Vaikuttavia maisemia Hiidenportin kansallispuistossa

Kansallispuistot tarjoilevat kävijöilleen kattauksen Suomen luonnon hienoimpia ilmentymiä. Yksi näistä luonnon ihmeistä on Sotkamon saloseudun sydämessä sijaitsevan Hiidenportin kansallispuiston alkuvoimainen rotkomaisema, joka tekee varmasti lähtemättömän vaikutuksen.
Jylhälle kalliorotkolle johtavan polun varrella voit kokea salaperäisen kuusikon, kauniisti karun kukkaniityn ja kaskiahon tunnelman. Lisäksi kansallispuiston alueelta löytyy kohteita ja tarinoita kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle.

Hiidenportin alkuvoimainen rotkomaisema tekee lähtemättömän vaikutuksen. Kuva: Metsähallitus, Harri Tarvainen

Hiidenportin kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta, joten nyt jos koskaan kannattaa suunnata askeleensa näihin jylhiin rotkomaisemiin. Hiidenportin rotkolle pääsee varsin helposti, sillä sinne on matkaa Palolammen lähtöpaikalta vain reilu kilometri. Ennen reitille lähtöä kannattaa kurkata pihapiirin pirttiin, sieltä saattaa löytyä kahvin seuraksi juuri leivottuja pullia.

 

Paikalliset herkut vievät kielen mennessään

Loma ei tunnun lomalta ilman kunnon herkuttelua. Yksi alueen ravintolahelmistä on Hotelli Vuokatin Aatelin yhteydessä toimiva Ravintola Ainoa, jossa pääset nauttimaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Paistettu Sapsojärven kuha vie kielen mennessään, lähitilan lammasmakkarat ja pihvit maistuvat mainiolle ja Huuskolan tilan jäätelöt kruunaavat kokonaisuuden.

Ravintola Ainoassa tarjoillaan lähialueen omia herkkuja.

Kainuun herkkuja kannatta viedä myös tuliaisiksi. Oletko jo maistanut Heikkisen Leipomon kuuluisaa leipää, Vuokatinviinin viinejä, mehuja ja hilloja tai Haapalan mainiota olutta?

 

Rentoudu kylpylän poreissa ja saunojen leppoisissa löylyissä

Aktiivipäivän kruunaa yksityinen hemmotteluhetki Hotelli Vuokatin Aatelin Zen Spassa. Kylpylässä voit rentoutua altaan poreissa ja nauttia tunnelmallisesta spa-osastosta oman seurueesi kanssa. Zen Spassa on myös ainutlaatuinen pölkkysauna revontulikattoineen.

Zen Spa on tarkoitettu hotellin asiakkaille, ja se varataan aina yksityiskäyttöön.

Zen Spassa saat rentoutua omassa rauhassa.

Katinkullan trooppisesta kylpylästä löytyy useita erilaisia altaita: ulkoallas, porealtaita, vastavirtoja, hierovia suihkuja, suihkulähde sekä tietenkin vesiliukumäki. Saunamaailmassa on kaksi höyrysaunaa, luolasauna, tavallinen sauna ja hirsisauna. Hyvinvointiosasto Harmony Spassa hemmottelet itseäsi vartalo- tai kasvohoidoin tai rentoutat lihaksiasi hieronnassa päivän ulkoilun jälkeen.

Katinkullan trooppisessa kylpylässä viihtyy koko perhe.

Tervetuloa kokemaan upea syksyinen Vuokatti!