Koe Kajaanin parhaat kohteet

Kainuun pääkaupunki Kajaani tarjoaa monipuolisia ostos- ja kulttuurielämyksiä kompaktissa paketissa. Vajaan 40 000 asukkaan kaupungissa kaikki sijaitsee kävelymatkan päässä. Päiväretki Vuokatista Kajaaniin taittuu helposti linja-autolla tai omalla autolla, mutta kesällä myös ihastuttavalla Kouta-höyrylaivalla. Anna kaupungin läpi virtaavan, kirkasvetisen Kajaaninjoen toivottaa sinutkin tervetulleeksi. Nappaa tästä talteen Kajaanin parhaat vinkit. Tutustu: visitkajaani.fi 

Historiallisia maisemia Höyrylaiva S/S Koutan reitillä

S/S Kouta on Suomen ja Euroopan pohjoisin sisävesihöyrylaiva. Se risteilee Kajaanista Oulujärvelle. Kaikille avoimia yleisöristeilyjä järjestetään kesällä, mutta laivalla on mahdollista järjestää myös omia risteilyjä. Risteilyllä näet niin Elias Lönnrotia kuin Eino Leinoa innoittaneet maisemat sekä monia Kajaanin ja Suomen historiaan liittyviä kohteita. Nauti matkalla laivan salongissa virkistävä juoma ja katso kuinka Suomen suurimman yhtenäisen järvenselän maisemat lipuvat ohi. Astu laivaan! 

Helmi keskustan kupeessa – Karolineburgin kartano

Suomen pohjoisin ja Kainuun ainoa kartano, Karolineburg, tarjoaa majoitus- ja juhlapalveluja upeassa miljöössä. Kohta 200-vuotias keltainen kartano on ainutlaatuinen kohde aivan keskustan tuntumassa, Kajaaninjoen varrella ja linnanraunioiden vieressä.

Karolineburgissa koet historian havinan kirjaimellisesti. Vuonna 1836 rakennettu kartano on nimetty sen ensimmäisen omistajan, tuomari Fredrik Calamniuksen vaimon, Karolina Stenrothin mukaan. Kartanolla vietettiin aikoinaan paljon säätyläisiltamia ja parannettiin maailmaa, muun muassa perheen ystävän Elias Lönnrotin kanssa. Karolineburg on toiminut hotellina vuodesta 1990 alkaen. Kartanossa on yhteensä 20 huonetta, joista osa on sisustettu kustavilaiseen tyyliin, vaaleilla kartanokalusteilla. Huonevaihtoehtoja löytyy vaativankin makuun. Viehättävään kartanomiljööseen saa tulla tutustumaan aukioloaikojen puitteissa, vaikka ei siellä majoittuisikaan. Käy nauttimassa esimerkiksi hyvä aamupala ja tutustu paikan kiehtovaan historiaan.

Seikkailuja Kajaanin rauniolinnassa

Kajaanin linna rakennettiin 1600-luvun alussa ja se tuhoutui suuren Pohjan sodan aikana. Linna tyhjennettiin ja se tuhoutui vuonna 1716. Linnasta jäivät jäljelle vain kivirauniot. Kajaanin rauniolinna sijaitsee kaupungin keskustassa, Kajaaninjoen rannassa. Linnaan voi tutustua itsenäisesti ja sinne on vapaa pääsy. 

Kirkkoja eri vuosikymmeniltä  

Kajaanissa on useita vierailemisen arvoisia, mielenkiintoisia kirkkoja.  Kajaanin evankelis-luterilainen kirkko on rakennettu 1897. Koristeellisen puukirkon on suunnitellut Jacob Ahrenberg. Kirkko edustaa tyyliltään 1800-luvun lopun uusgotiikkaa.

Vuolijoen kivikirkko on Kainuun ainoa harmaakivikirkko. Arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema kirkkorakennus on rakennettu 1905–1906.  

Paltaniemen kuvakirkko valmistui 1726. Se on viehättävä katto- ja seinämaalauksin koristeltu puukirkko. Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli on vuodelta 1769. 

Kajaanin ortodoksinen kirkko vihittiin kirkolliseen käyttöön 1959. Petros Sasakin ja Alkiviadis Kepolaksen kirkon alttariin ja kirkkosaliin 1988–2005 maalaamat ikonit ja seinämaalaukset ovat vanhaa tyyliä mukailevia.