Wakeboarding – Kaapeliradalla Vuokatissa

Tämä se vasta jännältä näyttää: lammen yli on viritetty kahden maston väliin kaapeli, siihen vetoköysi ja kapula. Vedessä on putkia ja hyppyreitä. Vesilautailija pitää kiinni kapulasta ja mutkittelee veden pinnalla kaapelin vetämänä. Mutta hänhän näyttää tosi nuorelta? 

– Nuorin kävijä on ollut 3-vuotias, joka tuli aktiivisesti harrastavan isänsä kanssa. Lapset oppivat tosi nopeasti, mutta yhtä lailla moni aikuinen jää lajiin kerrasta koukkuun. Vanhin radalla käynyt oli syntynyt vuonna -45, Vesiurheilukeskuksen yrittäjä Jaakko Tossavainen kertoo.   

Vuonna 2014 avattu Vuokatin Vesiurheilukeskus on yksi Suomen noin kymmenestä kaapelivesilautailu- eli wakeboarding-radasta. Veneen perässä harrastettavaan vesihiihtoon ja -lautailuun verrattuna laji on ekologinen ja helposti omaksuttava.   

– Lautalajeista tämä on helpoin oppia, Tossavainen rauhoittaa.  

Vuokatin radalla mennään kahden maston väliä, toisessa päässä kääntyen. Tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Hyrynsalmen Ukko-Hallan rata on rakennettu neljän tornin varaan ja järveä kierretään ympyrääHarrastajien keskuudessa puhutaan isosta ja pienestä kaapelista.  

– Meidän rata on helppo aloittelijalle, sillä kaapeli pysäytetään kaatuessa ja operaattori ohjaa jokaista henkilökohtaisesti. Myös temppujen opetteluun kaksitorninen on helpompi, koska toistoja saa enemmän. Isossa kaapelissa menee useita harrastajia samaan aikaan eikä sitä pysäytetä, jos joku kaatuu. 

Mutta hyppyrit – jätetään ne tänään sikseen, vaikka pieneen hyppyriin (eli ”kikkeriin”) voi kuulemma mennä jo ensikertalainen.

Operaattori ohjaksissa

Tossavainen itse sai ensipuraisun lajiin 2010. Ja uskokaa tai älkää, itse vesiurheiluyrittäjä sanoo olevansa vesikammoihin.   

– Moni aloittelija kysyy, kelluuko lauta. Vastaamme, että kaikki kelluu: niin lauta kuin vesilautailija. Moni yllättyy lisäksi siitä, kuinka nopea oppimiskaari voi olla.  

Kesällä pärjää uikkareissa, mutta vesi on kauden alussa sen verran viileää, että saan märkäpuvun, pelastusliivit ja kypärän. Talven lumilautakokemuksen jälkeen tuntuma lautaan on jo tutumpi. Radalla ollut poika vedetään rantaan, joten ei muuta kuin seuraava veteen. Samalle tunnille otetaan maksimissaan 4 henkeä: jo viisi minuuttia radalla saa väsyneeksi, joten vuorottelu on tarpeen. 

Pudottaudun veteen ja asetun kelluvaan asentoon, lauta eteen poikittain, kyynärpäät kylkiin ja kapula napakasti käteen. Kaapelia käsittelevä operaattori vastaa aina vesilautailijan ohjeistamisesta, turvallisuudesta ja sopivasta vetonopeudesta. Tietyt käsimerkit käydään läpi, jotta operaattori ja vesilautailija voivat kommunikoida huutamatta.  

– Sit mennään! Lähden hiljakseen kiristämään kaapelia, niin huomaat, miltä se tuntuu. Pidä jalat koukussa ja anna kaapelin nostaa itsesi kunnolla ylös, ennen kuin käännät laudan menosuuntaan, Tossavainen ohjeistaa.  

Naru kiristyy ja lauta vastustaa vettä, vatsalihaksista hyvä tuki – ja pääsen kuin pääsenkin pystyyn! Mikä onnistumisen elämys. Puolivälissä järveä kantti nappaa veteen ja kaadun. Vesi on elementtinä pehmeä, ja kaatuminen aiheuttaa ensikertalaisessa ainoastaan naurunremakan. Tossavainen pysäyttää matkaansa jatkaneen kaapelin ja ohjaa kapulan takaisin luokseni. Ohjeiden mukaisesti haen uudelleen lähtöasennon – ja taas mennään.  

Kavereita kaapelilta

Kolme viiden minuutin settiä ja vesilautailijasta on mehut pois.  Hauskaa ja haastavaa samaan aikaan. Tällaista kesätekeminen on parhaimmillaan. Nelihenkinen perhe on tullut laiturille odottamaan vuoroaan.  

– Monesti saman ikäiset lapset eri perheistä ovat ystävystyneet täällä keskenään. Seuraavana päivänä lapset ovat saattaneet tulla yhdessä harrastamaan.  

Myös muuta voi täällä harrastaa: laituri kun on oikeammin Skeittisaunalauta, jossa on kattoterassi, sauna, skeittiramppi ja SUP-lautoja, joilla voi harjoitella suppaustekniikkaa järven reunallaYritysryhmät vuokraavat paikkaa myös yksityiskäyttöön ja viettävät virkistyspäivää viihtyisässä miljöössä saunoen, grillaten ja toisiaan kaapelilla kannustaen.  

– Yhdessä tekeminen ja kannustava lajikulttuuri ovat tässä parasta. Lähes poikkeuksetta onnistuminen arveluttaa, kunnes kokeilee ja huomaa lajin perusteiden olevan helppo oppiaTavoitteena on, että täältä lähdetään aina hymyssä suin.