Kun vuokattilainen lumilautailija Rene Rinnekangas singahtaa ilmaan big air -hyppyristä, kieppuu korkeuksissa kuin hyrrä ja laskeutuu frontside 1440:n jälkeen höyhenen kevyesti, hän saa snoukkaamisen näyttämään lastenleikiltä.


 

Päätähuimaava hyppy on kuvattu harjoitusleirillä Sveitsin Saas-Feessa syyskuun 2018 lopussa. Sieltä Suomen lumilautamaajoukkueen kuopus suuntasi suoraan ylioppilaskirjoituksiin Sotkamoon. Kevään kirjoitukset jäivät Reneltä väliin Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisten takia.
– Sotkamon urheilulukio on kyllä ihan huippu, se on mahdollistanut harjoittelun ja koulunkäynnin yhdistämisen. Aika paljon on tullut kaikkia reissuja, mutta jatkan kirjoitushommia taas keväällä, Rene pohtii puhelimessa.

Vaikka olympiamenestystä ei keväällä tullut, Renellä on jo taskussaan olympiamitali nuorten kisoista vuodelta 2016. Tulevina kuukausina kisakalenteriin on merkitty lumilautailun maailmancup Italiassa, yksi kutsukilpailu ja mahdollisesti MM-kisat Yhdysvalloissa.
– Tulevaisuuden tavoitteet ovat tällä hetkellä vahvasti lautailussa. Toivon, että voisin tehdä tätä ammatikseni mahdollisimman pitkään.

TUTTU NÄKY LUMILAUTATUNNELISSA

Syksyisin ja kesäisin kun muut paikat eivät ole vielä auki, Rene laskee Vuokatissa paljon lumilautatunnelissa, josta löytyy 19 metrin korkuinen sisähalfpipe.
– On huippua, että lumilautatunnelissa pääsee laskemaan ennen kuin rinteet aukeavat. Tietysti tykkään laskea myös Vuokatin SuperPipe- ja SlopeStyle-rinteissä. Talvisin lasken Vuokatissa sen, minkä ehdin. Lähivuosina olen ollut jonkin verran poissa, mutta aina kuin olen paikalla, niin laskemaan tulee mentyä. Mukavaa meininkiä, hyvässä porukassa.

Rene nousi ensimmäistä kertaa laudalle neljävuotiaana Iisalmen Paloisvuorella. Myös hänen isoveljensä Riko harrasti jo tuolloin lumilautailua.
– Aloitin lautailun isoveljeni Rikon innoittamana ja pyörin edelleen paljon samoissa porukoissa. Hän on mulle edelleen suuri inspiraatio ja idoli. Olen oppinut Rikolta todella paljon.

Veljensä lisäksi Rene mainitsee esikuvikseen muun muassa norjalaisen lumilautailijan Alek Østrengin, Eero Ettalan ja Peetu Piiroisen, joista jälkimmäinen oli hänen maajoukkuetoverinsa olympialaisissa.
– Maajoukkueessa mukana olo on tosi hieno juttu, ei voi valittaa. Se on mahdollistanut mulle todella paljon: Upeita reissuja ympäri maailman huippu porukan kanssa.

ENERGIAA JA ILOA RINTEESEEN

Rene on suomalaisen lumilautailun nousevia tähtiä, jonka omaperäinen laskutapa herättää ihastusta myös kansainvälisissä piireissä. Vaatimaton urheilija hämmentyy kehuista, mutta myöntää, että hän haluaa tehdä asioita vähän eri tavalla kuin muut.
– Koitan aina löytää kisaradoista hieman jotain omaperäistä linjaa, jota muut eivät välttämättä vedä.

Tunnistettavan laskutavan lisäksi Renen tavaramerkki on myös aina yhtä aurinkoinen elämänasenne. Kun hän puhuu lumilautailusta, äänestä kumpuaa loputon innostus.
– Varmasti se extreme homma tässä kiehtoo, vapautta ja vaaran tunteita. Lumilautailussa ei ole oikeastaan mitään sääntöjä, vaan kaikki voivat laskea juuri kuten haluavat. Ja kyllähän se heijastuu omaan asenteeseenkin, kun tietää tekevänsä sitä, mitä rakastaa.
Renen mielestä lautailun syvimmän olemuksen voi tiivistää siihen, että voi tehdä ”siistejä juttuja huippu tyyppien kanssa.”