Haapalan tila on juurtunut syvälle Sotkamon Haapalahden maisemaan, sillä tällä paikalla on asuttu jo 1600-luvulta alkaen. Nyt Haapalaa isännöi jo viides sukupolvi Korhosia. Sisarukset Juho Korhonen ja Kaisa Tyler puolisoineen aloittivat uuden luvun tilan historiassa, kun Haapala BnB avasi kesällä 2018 ovensa niin paikallisille kuin matkailijoille.

Kivenheiton päässä Vuokatista sijaitsevalla talolla on aina ollut tärkeä rooli kyläyhteisössä. Täällä on vuosien saatossa viljelty maata ja kasvatettu lypsykarjaa, ja Haapala on toiminut myös paikallisen pankin sivukonttorina sekä kansakouluna. Nyt samalla paikalla voi maistella kainuulaisia ruokia ja oman panimon oluita, juhlia merk- kipäiviä sekä majoittua mukavasti taitavasti entisöidyissä huoneissa ja uusissa mökeissä. Haapala BnB:n tunnelma on lämminhenkinen sekoitus mummolaa ja eleetöntä designia. Tyylikäs kokonaisuus on yrittäjiensä näköinen.

– Jokaisella meistä neljästä yrittäjästä on erilaiset vahvuudet, jotka täydentävät toisiaan ja sopivat BnB:n pyörittämiseen, ravintolasta vastaava Kaisa Tyler kertoo.

Kaisa itse on ammatiltaan kokki ja restonomi ja hänen miehensä Craig teollinen muotoilija. Juho-veli on sisustusarkkitehti ja konservaattori ja hänen vaimonsa Venla leipomista harrastava kätilö.


LUONTEIKASTA RUOKAA JA TALON OLUTTA

Haapalassa tuoksuu omaan juureen leivottu leipä ja paikallisista raaka-aineista valmistettu lihapata. Tässä ravintolassa kaikki tehdään itse, alusta alkaen.

– Tarjoamme sotkamolaista ja kainuulaista ruokaa modernilla otteella. Mukana on myös brittiläisiä makuja mieheni Craigin kotimaasta. Suosimme sesonkiin sopivia, suomalaisia raaka-aineita: marjoja, sieniä, juureksia ja syksyisin myös riistaa.

Tällä tilalla myös olut pannaan itse. Haapalan suurissa kuparikattiloissa on valmistumassa ensimmäiset erät talon omia oluita.

– Meiltä saa pian omien metsien kuusenkerkällä maustettua Pale Alea, Golden Alea, Terva Portteria ja Ruis Ipaa. Jatkossa niitä löytää myös Sotkamon kaupoista ja Alkosta.

KAINUULAISUUTTA ILMAN HIFISTELYÄ

Sekä paikalliset että matkailijat ovat ottaneet Haapalan heti omakseen. Talon pitkä historia herättää seudun asukkaissa paljon muistoja ja sen ainutlaatuinen tunnelma kiinnostaa myös muita.

– Meillä kainuulaisuus näkyy kaikessa tekemisessä ja kuuluu esimerkiksi henkilökunnan puheessa. Vaalimme paikallisuutta, ilman sen kummempaa hifistelyä. Tämä on koko seudun yhteinen olohuone, johon ihan kaikki ovat tervetulleita, Kaisa tiivistää.

Heti ensi keväänä Haapalan vieraat pääsevät rentoutumaan talkoovoimin rakennetun saunan lempeissä löylyissä. Saunan rakennuspuut on kaadettu omasta metsästä, mistäs muualtakaan.