Husky on valloittava pohjoisen koirarotu, joka tunnetaan ennen kaikkea omaa luokkaansa olevasta suorituskyvystään sekä toisinaan eriparisista silmistään.

Vuokatti Safariksen huskytarhasta löytyy tällä hetkellä yli 90 toinen toistaan valloittavampaa huskypersoonaa. Kesällä tarhan koiriin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella ja erilaisia huskysafareja järjestetään kesät talvet. Niiden yhteydessä pääsee myös tutustumaan huskyihin ja rapsuttelemaan pehmoisia turkkeja.


JOKAISELLA KOIRALLA ON OMA PAIKKANSA LAUMASSA

Vuokatin huskytarhalta löytyy siperian- ja alaskanhuskyja. Koirien elämä ja päivärytmi vaihtelevat sen mukaan, minkä ikäisistä ja kuntoisista koirista on kyse.

– Alaskanhuskyhan tosin ei ole virallinen koirarotu, vaikka niitä onkin jalostettu rekikoiriksi jo vuosikymmeniä. Meidän pienimmät pentumme ovat syntyneet heinäkuun lopulla ja vanhin koiramme täyttää 13 vuotta. Pentujen kanssa treenaamme päivittäin ihan perusasioita. Eläkeläiskoiramme hyörivät sitten näissä treeneissä mukana mummeina ja ukkeina. Ne neuvovat vanhempien kunnioittamista ja kertovat, jos pennut käyttäytyvät possumaisesti, nauraa Päivi Laasonen, joka on työskennellyt huskyjen parissa jo lähes 15 vuotta.

– Suurin osa koiristamme on eri-ikäisiä työkoiria. Niiden kohdalla päivän ohjelmaan vaikuttaa ennen kaikkea jaksaminen. Meidän ihmisten tehtävä on tiimiyttää koirat sopivasti siten, että tiimissä on aina eri-ikäisiä ja kuntoisia koiria. Seuraamme koko ajan, miten koirat jaksavat ja tahtovat tehdä töitä. Joku huippukuntoinen koira saattaa tehdä aamulla 12 kilometrin lenkin ja silti lähteä vielä illalla 20 kilometrille intoa ja energiaa piukassa. Toiset taas pääsevät illaksi jo lepäämään.


HUSKY ON AINA OMA PERSOONANSA

– Husky on luonteeltaan hyvin sensitiivinen ja herkkä, joten niitä täytyy käsitellä vähän silkkihanskoin ja positiivisen vahvistamisen kautta. Koirissa on tietysti paljon eroja, sillä toiset ovat hiukan ujompia ja toiset hyvin sosiaalisia. Opastamme myös asiakkaita sen suhteen, että ujolle koiralle pitää antaa hieman enemmän aikaa tulla haistelemaan. Toinen koira saattaa puolestaan heti syöksyä vähän pussailemaan. Kaikki meidän koirat ovat ihania persoonia ja yksilöitä, ja joka päivä itsekin opin jostain eläimestä uutta. Kaikkiaan husky on ihmisystävällinen ja älykäs koira. Kun sitä kohtelee kunnioittaen ja lempeästi, se tekee meille samoin, Laasonen kuvailee.