(Kuva: Vuokatti Sport) 

Antaa luistaa – Olosuhteet olympiavoittajalle

Iivo Niskanen on tuttu näky Vuokatissa. Hän viettää tietyt valmistautumisleirit ja pidemmät kesäjaksot vaaramaisemissa, hiihtotunnelissa sekä rullaradalla. Huippu-urheilija vaatii loppuun asti viritetyt olosuhteet, joita Vuokatti Sport kehittää kunnianhimoisesti.

Vuokatissa hiihdetään Suomen parhailla laduilla, joita huolletaan ahkerasti ja ammattitaidolla. Latureitistön kokonaispituus on 150 km, josta löytyy sopivia reittejä niin kokeneemmalle kuntoilijalle kuin koko perheelle.

 


Miksi huippu-urheilijat viihtyvät Vuokatissa?

1. Latujen hifistely
Hiihtoladut ajetaan useammalla latukoneella klo 5–7 aina samassa järjestyksessä. Huiput voivat siis luottaa siihen, että ladut ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa jo aamutreeniin. Jos päivän aikana sataa lunta, latukoneet lähetetään liikkeelle vielä iltapäivästäkin, jotta päivän toisenkin treenin voi tehdä hyvissä olosuhteissa. Kuskit ovat ylpeitä työstään ja varmistelevat ladun huippukuntoa usein ihan paikan päälläkin hyppäämällä koneesta rennosti kysymään: miltä latu tänään tuntuu?

2. Lunta 365 päivää vuodessa
Ensilumenlatu avataan maailman ensimmäisten paikkakuntien joukossa 10.10. Latua on noin 5 km, joten tekniikkaa on mahdollista hioa ulko-olosuhteissa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kisakautta. Kesäolosuhteissa lumelle pääsee hiihtotunnelissa, jossa latua riittää 2,4 km lenkkiin myös helteillä.

3. Maastossa on nousua ja laskua
Fyysisesti riittävän monipuolinen ja haastava maasto on yksi edellytys urheilijan kehittymiselle, varsinkin kesäkaudella. Vuokatinvaaran UKK-reitti tarjoaa riittävät korkeuserot 13 vaaran ylityksellä, mikä tuo tehoja niin vaellus kuin juoksulenkeillekin. Sitkeä nousu vaaran päälle rullasuksilla kuuluu varsinkin hiihtäjien kesärutiineihin.

Vuokatissa treenaavat Iivon lisäksi myös mm.
Anita Korva (hiihto)
Ristomatti Hakola (hiihto)
Anne Kyllönen (hiihto)
Jenna Laukkanen (uinti)
Arttu Mäkiaho (yhdistetty)


Vaativampi Porttivaara

Reitin nousujohteisuus alkaa jo ensimmäisten kilometrien jälkeen. Latu nousee jyrkemmin upean kuusikon keskellä noin kilometrin ja syke kohoaa kunnolla. Porttivaaralle jatketaan kolmen vaaran yli, ja vauhdikkaat laskut sekä hivuttavat nousut tuovat matkaan sopivasti jännitystä ja happoja.

Porttivaaran kodalla on hyvä pitää tauko, ravistaa reidet ja nauttia maisemasta. Jos mukana ei ole omia eväitä, on Heikkilän Pirtti hyvä pysähdyspaikka tankkausta ajatellen. Paluumatka alkaa vaativalla ja jyrkällä laskulla – maisemat vilistävät ohi ja ilma vihmoo kasvoilla. Paluumatkan viimeinen etappi on rentoa laskettelua ylämaastossa, peltojen reunassa, tykkylumisessa kuusimetsässä ja koivikossa. Perillä tietää haastaneensa itsensä, mutta matka on myös palkinnut.

Pituus: 22 km
Nousua ja laskua: 240 m
Vaikeustaso: Vaativa

(Kuva: Vuokatti Sport) 


Koko perheen Aurinkolatu

Nuasjärveltä aurinko paistaa tavallistakin kirkkaammin ja lämmittää kasvoja. Lapset ottavat vähän haparoivia vetoja jään ladulla – ilmeet ovat keskittymisestä vakavat. Eteneminen on hidasta, mutta nyt ollaankin nauttimassa koko perheellä. Kun reitti kaartaa jään päältä tasamaalle, ihastellaan Vuokatin vaarajonoa ja pidetään ansaittu välipalatauko latukahvila Nuaksessa. Ensi kerralla helppo ympyräreitti hiihdetään toiseen suuntaan, ja retkestä tuleekin ihan uusi.

Pituus: 6 km
Nousua ja laskua: 20 m
Vaikeustaso: Helppo


Välineet kunnossa

Jos suksien valinta tuntuu haastavalta, anna asiantuntijoiden auttaa. Vuokatti Ski Serviceltä testattavakseen saa useamman suksiparin ja pienen hiihtolenkin jälkeen on helpompi sanoa, mikä pari on itselle juuri sopiva. Olosuhteet ja hiihtotyyli vaikuttavat valintaan. Lopulta paras suksipari nousee esiin. Valinnassa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun – mikään ei pilaa hyvää hiihtolenkkiä yhtä tehokkaasti, kuin sopimaton suksi.

Jos sukset on jo hankittu, saa niille huomattavasti lisää käyttöikää säännöllisellä huollolla. Vuokatti Ski Servicen suksiasiantuntijat kehottavatkin tekemään huollosta tavan joka vuosi:
– Meillä huolto onnistuu nopeallakin aikataululla ja välissä voi käydä vaikka kahvilla. Huoltoa varten ei tarvitse tehdä muuta, kuin tuoda sukset ja kertoa omista hiihtotottumuksista. Ekspertit hoitavat loput.

Suksen kokohuolto alk. 50 €

Tutustu Vuokatti Ski Servicen palveluihin