Kun kaartaa Haapalan pappilan pihipiirin, ymmärtää heti, että nyt ollaan keskellä kainuulaista perinnemaisemaa parhaimmillaan. Historiallista tilaa jatkaa Korhosen suku jo viidennessä polvessa. Vanha kanttorila navettoineen on kunnostettu 120 paikkaiseksi ravintolaksi, ja nykyään Haapalassa voi myös majoittautua aittamökeissä tai B&B-hengessä vanhassa päärakennuksessa. Tilalta löytyy myös Kainuun ensimmäinen pienpanimo, jonka panimomestarina toimii brittiläinen Craig Tyler.

– Ajatuksemme on tuottaa kausiluonteisia paikallisia oluita, paikallisesti kasvatetuista raaka-aineista ja rehuista. Tahdomme juhlistaa kainuulaista ruokakulttuuria modernilla ja hauskalla tavalla, Craig Tyler selvittää.
Hän on kotoisin Lontoosta, ja päätyi Kainuuseen vaimonsa Kaisa Tylerin (os. Korhonen) kautta. Craig ja Kaisa tapasivat toisena Helsingissä vuonna 2012, ja heti ensihetkestä alkaen heitä yhdisti intohimo ja rakkaus ruokaan, juomaan ja uusien asioiden luomiseen.
– Kaisa on superkokki, ja täältä Kainuusta kotoisin. Hän on valmistunut ravintolakoulu Perhosta, ja kun asuimme Lontoossa, Kaisa työskenteli muun muassa Jamie Oliverin Trattoriassa Richmondissa, Tyler kertoo ylpeänä.
– Intohimo aitoihin asioihin, ja Haapalan historiallinen tunnelma veti meitä puoleensa, ja päädyimme tänne tilalle yrittäjiksi yhdessä Kaisan veljen Juho Korhosen ja hänen vaimonsa Venlan kanssa, Tyler jatkaa.

Kainuulainen maa maistukoon oluessa
Craig Tyler on ammatiltaan tuotesuunnittelija, ja hän vastaa Haapalassa panimon lisäksi tuotekehittelystä sekä brändityöstä yhteistyössä muiden kanssa. Haapalassa nuorten yrittäjien intohimo kuvastuu kaikessa tekemisessä: mitään ei tehdä puolivillaisesti.
– Haapalan oluet ovat brittiläistä Ale-tyyliä, sillä olen varttunut brittiläisen mahtavan Ale-kulttuurin ympärillä. Valikoima vaihtelee kausiluontoisesti vaaleista tummiin aleihin. Maut ja ”tuntumat” voivat vaihdella kevyestä, makeasta kukasta vahvaan marjaan. Toisaalta myös maalaistalon kevyet siiderityyliset maut kohtaavat tumman raskaat, vahvat ja katkerat maut, Craig selvittää.
Paikallisin olut, josta Haapalssa ollaan todella ylpeitä, on Himskatin Hapan -olut. Sen pohja koostuu ohrasta ja vehnästä, jotka ovat Peholan Mallastamolta, ja pihlajanmarjat ja humalat ovat Haapalan etupihasta.

– Haapalan oma ruisjuuri on Kaisan loihtima vuodelta 2016, ja samaa juurta käytämme myös tuoreissa ruis- ja mallasleivissämme, joita paistetaan täällä päivittäin, Tyler kertoo.
– Ja maultaan Himskatin Hapan -olut on kuin maalaistalon siideri, hieman makea, savuinen ja hapan. Maku on kuin kevyt henkäys suussa, ja siinä on vain 3,4 % alkoholia, Tyler jatkkaa.
Haapalan panimossa uusia juomia on suunnitteilla koko ajan, ja tavoitteena on saada niitä myös myyntiin kauppiaille ympäri Suomea. Keväällä 2021 Haapalan panimo lanseerasi käsityöläislimonadit Tervan Reitti ja Mummon Mustikka. Nyt tarjolla on todellisia herkkuja myös heille, jotka eivät juo olutta.
– Aiomme tuottaa omia maltaita mahdollisimman paljon myös paikallisille panimolle. Tämä on aivan ainutlaatuinen tilaisuus ja kokemus, kun maltaat voi ottaa käsiin kirjaimellisesti takaovelta. Haluamme tuoda kainuulaisen maan maun mukaan oluisiimme, kuten viinituotannossa on tapana. Aito paikallisuus on näin ainutlaatuinen ja merkittävä osa makuprofiiliamme.