Vuokatissa hiihtokausi korkataan ensimmäisten joukossa lokakuussa, kun ensilumenlatu avataan tuttuun tapaan 10.10. klo 10. Ladulle ovat tervetulleita kaikki.


 

 

10 kilometriä, 3–5 traktoria ja 70–75 tonnia lunta

”Tänä vuonna lunta on säilössä ennätysmäärä – kahdesta kasasta löytyy yhteensä 70–75 000 kuutiota!” kertoo Vuokatti Sportin olosuhteista vastaava Jani Ähtävä. Ladun valmistelu aloitetaan noin viikkoa ennen sen avausta, kun lunta eristävä puru kuoritaan pois. Ensimmäisessä vaiheessa latua levitetään noin 1.5 km pituudelle. Jos sää on suosiollinen ja lämpötila lähestyy nollaa riittävän aikaisin, jatketaan latua reilun viikon päästä.

Hiihtäjille pyritään rakentamaan mahdollisimman kattava reitti niin pian kuin lämpötilojen puolesta on mahdollista. Siksi ensilumenladullakaan ei ole tarkkaa aikataulua, vaan säätä seurataan tarkasti. Kuitenkin Suomen Cupin kisaan 6.-7.11. mennessä alamaastoon on varmasti rakennettu jo 3.5 km latua. Säilölunta ajetaan lopulta yhteensä n. 10 km pituiselle reitille, josta 6 km pyritään valmistelemaan hiihdon maajoukkueiden leiritystä varten marraskuussa.

Ladun rakentaminen säilölumella on näyttävää hommaa: 3–5 traktoria ajaa lunta paikalleen, kun samaan aikaan 1–2 kaivuria lastaa sitä kyytiin. 2 latukonetta työntää lunta paikalleen ja akuutissa ajovaiheessa 5–6 miestä on hommissa ladun ympärillä.

”Säilölumen suhteen perimätieto on Vuokatissa kulkeutunut hyvin eteenpäin ja olosuhteita kehitetään jatkuvasti”, Ähtävä summaa. Seuraavalle kaudelle tarkoituksena onkin, että latu avataan vasta syysloman aikaan. Kokemuksesta on huomattu, että juuri lokakuun puolivälissä tapahtuu merkittävä pudotus lämpötilassa, jolloin latu säilyy parempana jo heti alkuvaiheessa ja myös käyttäjille siitä on loma-aikaan enemmän iloa.

 

Huipuista sunnuntaihiihtäjiin: nopeampi kiertää aina

Kilpailusta ja maajoukkueiden leirityksistä huolimatta ensilumenlatu on tarkoitettu ihan kaikille hiihdosta innostuneille. Varsinkin heti syyslomalla tilaa on runsaasti, kun maajoukkueiden treenit eivät ole vielä alkaneet – kovemmalla käytöllä ensilumenlatu on vasta marraskuun taitteesta. Tilaisuus kannattaa siis ehdottomasti käyttää lomalla hyödyksi ja suunnata ottamaan ensimmäisiä vetoja lumelle.

Myös vilkkaammalla kaudella latu on tarkoitettu ahkeraan hiihtoon, sillä rajoituksia hiihtäjämääriin ei ole. Vuokatissa hiihtoetiketti on kaikkien tiedossa: kuntoilija saa mennä omaa rataansa ja nopeammat kyllä kiertävät. Jos omat lenkit haluaa tehdä hiljaisempaan aikaan, kannattaa ladulle suunnata aikaisin aamusta tai puolenpäivän aikaan.

Syyslomalla Vuokatissa on hyödynnettävissä myös kaikki muut ulkoilumahdollisuudet: kun latu on tehty säilölumesta, ovat lenkkipolut ja vaellusmaastot käytössä normaalisti. Alamaastossa ladun ympäristössä on paljon kangaspolkuja, lisäksi Vaaran reitti ja maisemiltaan jylhä UKK-reitti ovat parhaassa ruskakunnossa!

 

Parhaassa mahdollisessa kunnossa

Hiihto-olosuhteista kun puhutaan, on latujen kunto ikuisuuskysymys, joka Vuokatti Sportilla otetaan vakavasti. Ensilumenlatu ajetaan tarvittaessa aamulla, illalla tai molempina ajankohtina, jos pintalumi on päässyt sulamaan. Perusajojen lisäksi latu kunnostetaan tarvittaessa keskellä päivääkin, kun suurin kilpahiihtäjäjoukko on lähtenyt pois. Päiväkunnostus ei kuitenkaan vaikuta ladun käyttöön, vaan hiihtämään pääsee normaalisti.

Lumen yleiskunto paranee huomattavasti, kun säilölumen lisäksi sekaan saadaan uuden talven luonnonlunta. Jo tässä kohtaa vuotta silmissä siintääkin myös jo kattava latuverkosto, jota täydennetään talven mukaan ensilumenladun jatkoksi. Vuokatti onkin hiihtokansan keskuudessa tunnettu nimenomaan olosuhteiden takia, sillä ladut huolletaan joka aamu klo 6 alkaen kahden koneen voimin, satoi tai paistoi. ”Sekä täällä asuva urheilija että peruskuntoilija tietää, että kauden ajan täällä ladut on aina heti aamusta ajettu ja verkkosivuiltamme löytyy tarkat kartat siitä mitä latuja kunnostetaan milloinkin”, Ähtävä summaa. Harjoitukset on siis helppo suunnitella huollon mukaan.

Latureitistö täydentyy syksyn mittaan täyteen 100 kilometriin.


Katso ensilumenladun hinnasto ja aukioloajat täältä.